Alpy sa topia veľkou rýchlosťou. Zaregistrovali to už aj turisti

Veronika Sádovská

To, že ľadovce v Alpách výrazne ubúdajú už pocítili aj turisti. Alpy sa topia rekordnou rýchlosťou.

Vedci zaznamenali v rakúskych alpských ľadovcoch minulý rok najvyšší medziročný úbytok. Informovala o tom TASR. Spôsobilo to hlavne veľmi málo snehu a ľadu v zime, vysoké letné teploty a saharský piesok.

Roztopia sa do roku 2075

Alpským ľadovcom už veľa neostáva. Podľa odborníkov sa roztopia pravdepodobne do roku 2075. Avšak podľa najnovších údajov to môže byť oveľa skôr.

Je to práve kvôli zrýchleniu otepľovania sa planéty a zmenami klímy. Vedci už začali niektoré prognózy prehodnocovať. Aj napriek nadmorskej výške sa aktuálne teploty vzduchu v Alpách pri západe slnka pohybujú nad +20 °C. 

Všimli si to už aj turisti

Pokles ľadovcov si všimli už aj turisti, ktorí Alpy navštívili po dlhšom čase. Napríklad ľadovec Pasterze, ktorý niekedy siahal výrazne nižšie do údolia, teraz meria len osem kilometrov.

Pre agentúru AFP povedal Herbert Hoegl, turista, ktorý sa spolu s manželskou vrátili po 20 rokoch na túru do oblasti vrchu Großglockner. Uviedol, že ľadovec siahal "až úplne tam hore, stačilo sa kúsok zviezť lanovkou a vystúpili ste priamo na Pasterze. Teraz je (ľadovec) o 100 – 150 metrov ďalej."

Großglockner Hochalpenstrasse

Großglocknerská vysokohorská cesta je medzi turistami veľmi obľúbená. Ročne ňou prejde vyše milióna turistov. Je to najvyššie položená spevnená priesmyková cesta v Rakúsku je otvorená od mája do októbra a po zvyšok roka uzavretá práve kvôli snehu.

Rakúsko sa na ňu v lete snaží prilákať najmä cyklistov, motorkárov a elektromobily. Niekoľkokrát sa na nej tiež konali aj cyklistické preteky Giro d'Italia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd