Alpy zasiahlo výdatné sneženie. Sneh zasypáva už aj tunely

Alpy zasiahlo výdatné sneženie. Sneh zasypáva už aj tunely
Veronika Sádovská

Silné sneženie spôsobilo v Alpách obrovské problémy, masy snehu zasypali okrem ciest aj tunel. Napadli desiatky centimetrov snehu.

Piemont zasiahlo zlé počasie s hustým snežením na horách a množstvom dažďa v nižších polohách. Silné sneženie spôsobilo aj niekoľko komplikácií. V polohách nad 1 000 metrov včera snežilo celý deň.

Údaje, ktoré zosumarizovali nepriaznivé počasie v Piemonte počas nedele, sú prepvapivé. Spadlo viac ako 100 mm zrážok v oblasti Alessandria za 24 hodín a až 85 cm čerstvého snehu v Graianskych Alpách.

Veľké množstvo zrážok

Za 24 hodín boli zrážky mierne a plošné s lokálne vysokými úhrnami. Podľa údajov siete meteorologických staníc Arpa (Regionálna agentúra pre ochranu životného prostredia) bol vrchol zrážok za posledných 24 hodín nameraný vo Fraconalte (Alessandria) s 134 mm; V Capanne di Marcarolo a Piani di Carrega spadlo 122 mm.

 

V najintenzívnejšej fáze sneženia dosahovala výška bielej pokrývky v severnom Piemonte 250-550 centimetrov, Domodossola, 600-900 centimetrov v západných oblastiach pohoria a 400-600 centimetrov na juhu.

Arpa Piemonte hlási 330 centimetrov snehu vo výške 2820 m nad morom v Macugnaga Passo del Moro. Obrovské masy snehu spôsobili aj početné komplikácie.

Padali lavíny a sneh zasypal aj tunel

Od včerajšieho rána za začali plošné uvoľňovať veľké lavíny, v niektorých prípadoch aj veľmi veľkých rozmerov, ktoré sa vyskytli už počas sneženia.

V severných a severozápadných oblastiach talianskych Álp, kde bolo sneženie najsilnejšie, boli hlásené rozsiahle narušenia dopravy. Stupeň lavínového nebezpečenstva na dnes zostane vo veľkej časti regiónu na stupni 4. Je veľká pravdepodobnosť spontánného spustenia veľkých lavín a lokálne aj veľmi veľkých.

Zložitá situácia bola aj v hornom údolí Orco. Sneh vnikol do tunela Gran Paradiso 460 zo strany medzi Noascou a Ceresole Reale a skončil na ceste. Záchranné zložky okamžite zasiahli a odstránili ho. Noasca zostala bez elektriny a telefónneho pokrytia. Podobné problémy nastali aj v niektorých obciach Locany.

 

Dážď aj rozbúrené rieky

Na rovinách však robil problémy práve dážď. Vo Valperge zaplavilo riadiacu jednotku Enel umiestnenej v miestnosti v meste neďaleko Ciac. Centrálna oblasť krajiny až po Salassu zostala bez elektriny.

Hasičský zbor sa včera v dôsledku nepriaznivého počasia podieľal na približne 30 zásahoch v oblasti Verbano-Cusio-Ossola. V oblastiach Verbano a Cusio došlo k záplavám domov a pivníc, v ostatných oblastiach odstraňovali popadané stromy a konáre.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd