Alpy zružoveli. Polárna žiara zafarbila sneh na vrcholoch hôr

Alpy zružoveli. Polárna žiara zafarbila sneh na vrcholoch hôr
Veronika Sádovská

Polárna žiara sa minulú noc objavila naprieč Európou a výnimkou neboli ani Alpy. Tie priniesli nádherné pohľady na ružový sneh. Tieto fotografie sú bez filtrov. Nádhera!

Silná geomagnetická búrka, ktorá priniesla okrem iného aj nádhernú polárnu žiaru na Slovensko, ale aj južnejšie od nás, dokonca až na Kanárske ostrovy, spôsobila aj nádherný pohľad na najvyššie pohorie Európy.

Najsilnejšia polárna žiara od roku 2003 sa prejavila aj v Alpách a keďže vrcholky hôr sú stále pokryté snehom, ukázal sa aj takýto nádherný pohľad. Sneh odrážal ružovú farbu polárnej žiary a na niekoľko desiatok minút sa tak celé pohorie odelo do ružovej farby.

Pohľad je to naozaj neskutočný, akoby niekto použil farebný filter, ale tieto fotografie nie sú prikrášlené. Tí, ktorí sa práve nachádzali v horách mali veľké šťastie na tento nádherný pohľad. Fotografie nájdete v galérii na konci článku.

 

Zopakuje sa polárna žiara?

Predpovede aj na dnešný večer a noc sú znova veľmi priaznivé. Slnko k nám neustále vysiela ďalšie a ďalšie výrony koronálnej hmoty, ktoré pretrvávajúcu geomagnetickú búrku po krátkodobom zoslabení znova zosilňujú.

Aktuálne je na úrovni G3, ale keďže sa znova objavila veľmi silná erupcia triedy X5,8, čo je najsilnejšia doteraz, takže šanca na ďalšiu silnú polárnu žiaru v našich oblastiach je veľká. Pokaziť to môže už len počasie a zamračená obloha.

Pred nami je teda celý víkend a možno aj začiatok týždňa, kedy budeme vidieť obrázky farebnej nočnej oblohy ešte pomerne často. Súvisí to aj so slnečným cyklom, ktorý sa pravdepodobne chýli ku koncu a Slnko zažíva maximum svojej aktivity.

 

Pokazí to počasie

Pozorovanie polárnej žiary na dnes pokazí počasie a zamračená obloha. Tá sa mierne vyjasní len na západe Slovenska, zvyšok nášho územia si už včerajší zážitok pravdepodobne nevychutná.

Ak sa vám napriek tomu podarí nejaký pekný úlovok, podeliť sa s nami môžete tým, že fotografiu pošlete priamo na náš web, pridáte ju do našej facebookovej skupiny alebo pošlete cez Whatsapp.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd