Amazonský prales je znova v plameňoch. V júni stratil rekordnú časť územia

Veronika Sádovská

V prvej polovici tohto roka zhorelo o 17 % viac Amazonského pralesa ako v rovnakom období minulý rok. Väčšina požiarov vypukla v júni. Zakladajú ich poľnohospodári a roľníci, ktorí potom nevedia dostať plamene pod kontrolu.

Od začiatku roku 2022 stratil najväčší tropický dažďový prales na svete 3 750 štvorcových kilometrov svojej plochy, čo je najviac za šesť mesiacov od začiatku vedenia záznamov v roku 2016.

Tento rok tak zistili o 17 % viac požiarov v dažďových pralesoch ako v rovnakom období v roku 2021. To, že ich počet narastá alarmujúcim tempom, potvrdzuje aj v utorok zverejnené vládne komuniké.

Niektoré z požiarov majú na svedomí drobní farmári, ktorí napriek úradnému zákazu podpaľujú trávy a húštiny, aby pripravili pôdu na pestovanie, no neskôr šíriaci sa oheň nedokážu dostať pod kontrolu.

Vedci z brazílskeho Národného inštitútu pre výskum vesmíru (INPE) používajú satelitné snímky na identifikáciu ďalších vinníkov týchto masívnych požiarov.

Príčinou je podľa nich zámerné vypaľovanie nelegálne pôsobiacich podnikateľov, ktorí využívajú neoceniteľné nerastné zdroje Amazónie a ťažia cenné druhy stromov.

Podľa Greenpeace sa to deje aj vďaka „politike súhlasu“ aktuálneho prezidenta Jaira Bolsonara, ktorý voči týmto nelegálnym podpaľačom a podnikateľom výrazne nezasahuje.

Amazonský prales predstavuje viac ako polovicu zostávajúcich dažďových pralesov na Zemi. Jeho odlesňovanie zapríčiňuje aj zrýchľovanie klimatických zmien, pretože tieto pralesy sú veľmi dôležité pri udržaní skleníkových plynov na dostatočne nízkej úrovni.

Každý rok tak prichádzame o tisícky kilometrov štvorcových vzácneho lesa. A vplyv klimatických zmien už pociťujeme aj my, napríklad len tohtoročným extrémnym suchom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd