Americkí meteorológovia očakávajú najhoršiu hurikánovú sezónu za 25 rokov. Toto je dôvod

Americkí meteorológovia očakávajú najhoršiu hurikánovú sezónu za 25 rokov. Toto je dôvod
Veronika Sádovská

Americký Národný úrad pre oceán a atmosféru (NOAA) prišiel so svojou doposiaľ najhoršou májovou predpoveďou za posledných 25 rokov. Táto sezóna hurikánov bude extrémna.

Už onedlho začne hurikánová sezóna v Atlantiku a tohtoročné predpovede sú naozaj extrémne. Od júna do októbra by sa malo vytvoriť 17 až 25 pomenovaných búrok, hoci priemerne ich je okolo 14.

„Vyzerá to, že táto sezóna bude mimoriadna vo viacerých smeroch," povedal šéf NOAA Rick Spinrad. Dodal, že dnešné hlásenie počíta s doteraz najvyššou hurikánovou aktivitou, akú jeho agentúra predpovedala za 25 rokov. Podobné hlásenia vydávajú vždy v máji.

 

Minimálne 4 silné hurikány

Americkí meteorológovia vyčíslili pravdepodobnosť až 85 %, že tohtoročná sezóna prinesie nadpriemerný počet tropických búrok. Okrem zhruba 20 pomenovaných búrok očakávajú 8 až 13 búrok dosahujúcich silu hurikánu a najmenej štyri silné hurikány, ktoré sprevádzajú vietor s rýchlosťou 180 kilometrov za hodinu a viac.

Podľa NOAA by takýchto živlov mohlo prísť až sedem, čo by bol viac ako dvojnásobok priemerného počtu sezóny.

Atlantické hurikány najviac ohrozujú karibské krajiny a pás štátov na juhu USA od Floridy po Texas. V týchto častiach búrky každoročne spôsobujú záplavy a rozsiahle škody, ako aj obete na životoch. Ničivú silu búrok pritom podľa vedeckých analýz zvyšuje otepľovanie klímy poháňané vypúšťaním skleníkových plynov, píše denník The Washington Post.

Vysoká teplota vody aj La Niňa.

Jedným z najdôležitejších faktorov ovplyvňujúcich intenzitu hurikánov je teplota vody v páse medzi Afrikou a Strednou Amerikou, ktorý je označovaný ako „hlavný región rozvoja". Potom, čo vlani svet zažil najteplejší rok od začiatku meteorologických záznamov, zostáva tento rok teplota oceánu extrémne vysoká. A teplá voda je „palivo pre hurikány", napísal spravodajský web Axios.

„Vzhľadom na to, ako je tento rok na jar Atlantik teplý... jednoduchá fyzika nasvedčuje tomu, že po mnoho ďalších mesiacov zostane teplejšia ako obvykle. Ochladzovanie a ohrievanie vody trvá oveľa dlhšie ako v prípade pevniny," dodáva denník The Washington Post.

 

Druhou kľúčovou premennou sú periodicky sa striedajúce javy El Niňo a La Niňa. Podľa meteorológov práve nastupuje druhý z uvedených fenoménov, ktorý spravidla zmierňuje búrkovú aktivitu v Tichomorí a posilňuje ju v Atlantiku. Dôvodom je to, že jav La Niňa väčšinou zvyšuje nestabilitu v atmosfére a potláča vetry vo vysokej nadmorskej výške, ktoré môžu búrky na východ od amerického kontinentu zabrzdiť, uvádza AP.

„Rozhodne vidíme všetky prísady na to, aby sme mali aktívnu sezónu," uviedol riaditeľ americkej Národnej meteorologickej služby Ken Graham.

Predpoveď NOAA sa pritom podľa tlače v zásade zhoduje s prognózami ďalších inštitúcií, vrátane amerických univerzít alebo britskej meteorologickej služby Met Office. Tá v stredu odhadla, že zvyšok roka prinesie 22 tropických búrok, avšak hrozí ich až 28, čo by vyrovnalo rekord z roku 2005.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
28 °C / 12 °C
Adolf
Zajtra
Skoro jasno, búrky
32 °C / 12 °C
Vratislav
Streda
Skoro jasno, búrky
34 °C / 15 °C
Alfréd
Štvrtok
Skoro jasno
30 °C / 13 °C
Valéria
Piatok
Skoro jasno, búrky
32 °C / 14 °C
Alojz
Sobota
Búrky
30 °C / 12 °C
Paulína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd