Apokalyptický pohľad na New York. Zasiahol ho dym z požiarov v Kanade

Veronika Sádovská

Znečistenie ovzdušia v New Yorku bolo najhoršie na svete. Severovýchod zahaľuje dym z lesných požiarov v Kanade.

Mesto New York sa v niektorých častiach minulého týždňa dostalo na prvé miesto v rebríčku najhoršieho znečistenia ovzdušia na svete, keď sa na juh šíril škodlivý dym z viac ako stovky požiarov horiacich v Quebecu. Zábery z mesta vyzerajú ako z apokalyptického filmu.

Dym z kanadských požiarov pravidelne pohlcuje severovýchod a stredný Atlantik už vyše týždňa, čo vyvoláva obavy z škôd spôsobených pretrvávajúcou zlou kvalitou ovzdušia. Dostal sa už aj do Európy.

Najznečistnejší vzduch na svete

Index kvality ovzdušia v New Yorku bol v utorok večer v jednom bode nad 200. Podľa IQair malo mesto v utorok o 22:00 ET najhoršiu kvalitu ovzdušia zo všetkých veľkých metropolitných oblastí.

Neskôr v utorok večer mal New York druhú najhoršiu úroveň znečistenia ovzdušia na svete po indickom Naí Dillí. Ďalšie mestá na zozname boli Dauha, Katar, Bagdad, Irak a Pakistan.

New York City sa v utorok ráno nakrátko umiestnilo na vrchole zoznamu.

Zrušili sa outdoorové aktivity

V dôsledku toho najmenej 10 školských obvodov v centrálnom štáte New York v utorok zrušilo vonkajšie aktivity a podujatia. 

Tieto aktivity zahŕňajú akademické, atletické a mimoškolské podujatia, pričom boli tiež zrušené obedné prestávky a cvičenie vonku.

Veľmi nebezpečné látky

Dym z lesných požiarov obsahuje veľmi malé častice alebo PM2,5 – najmenšiu znečisťujúcu látku a zároveň najnebezpečnejšiu.

Pri vdýchnutí sa môže dostať hlboko do pľúcneho tkaniva a neskôr až do krvného obehu. Táto látka vzniká pri spaľovaní fosílnych palív, prachových búrkach a požiaroch, a spája sa s množstvom zdravotných problémov vrátane astmy, srdcových chorôb a iných ochorení dýchacích ciest.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd