Aprílový teplotný rekord na Kapverdských ostrovoch

Dominik Cenkner

Na Kapverdských ostrovoch na západe Afriky bolo mimoriadne horúco. Prekonaný bol už aj aprílový teplotný rekord. Môže za to aj zvláštna poveternostná situácia.

Kapverdské ostrovy už v apríli trpia spaľujúcimi horúčavami. V Praii, hlavnom meste ostrovného štátu, bol minulú nedeľu zaznamenaný nový teplotný rekord pre mesiac apríl s maximálnou hodnotou +36,7 stupňa Celzia. Starý rekord bol +36,5 stupňa z 15. apríla 2017.

Dôvodom veľkých horúčav je mimoriadna poveternostná situácia. Horúci a suchý vietor zo Sahary spôsobil, že teploty na Kapverdských ostrovoch prudko stúpli. Tento veterný jav sa nazýva "Calima" alebo "Bruma seca" a vyskytuje sa opakovane. Tým sa zároveň prenáša veľké množstvo saharského prachu ďaleko do Atlantiku, ktorý sa potom dostáva na ostrovy.

zdroj: wetteronline.de
zdroj: wetteronline.de
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd