Argentínu zasiahli extrémne horúčavy. V krajine kolabujú dodávky elektrickej energie

Veronika Salayová

Argentína v týchto dňoch trpí vlnou extrémnych horúčav, ktorá je pre neskoré leto na južnej pologuli nezvyčajná. Teplota v Buenos Aires dokonca lámala 100-ročné rekordy.

Vlna extrémnych horúčav zasiahla veľké časti Argentíny a Uruguaja. Teploty atakovali hranicu +40 °C, čo sú na koniec leta na južnej polovici veľmi vysoké teploty. 

V Buenos Aires namerali teplotu +39,6 °C, čo je najvyššia hodnota v marci za viac ako 100 rokov. Zaujímavosťou je, že najnižšie teploty posledných dní dosahovali +28 °C, čo vlastne zodpovedá najvyšším hodnotám v tejto sezóne.

Teploty dokonca vystúpili aj nad hranicu +40 °C. V lokalite Gran Chaco na severe krajiny pri hraniciach s Uruguajom na letisku Gualeguaychu sa teplota vyšplhala na rekordných +40,5 °C. 

Najhorúcejšie leto v histórii Argentíny

Podľa Národnej meteorologickej služby, ktorá zbiera údaje od roku 1961, ide o najhorúcejšie leto v histórii Argentíny. Extrémne vysoké teploty zaznamenali najmä v prvých 10 dňoch marca v strednej a východnej časti krajiny. Niektoré z nich boli až 10 °C nad dlhodobým priemerom pre toto ročné obdobie.

Kvôli takto vysokým teplotám skolabovalo aj elektrické napájanie. Približne 75 000 domácností v oblasti Buenos Aires ostalo bez prúdu, keďže extrémne vzrástol dopyt po elektrine po tom, čo si ľudia zapli klimatizáciu. Dopyt po elektrine bol v krajine rekordných 29 105 megawattov. 

Po tejto extrémnej vlne horúčav dorazili tento týždeň búrky, ktoré priniesli aspoň čiastočnú úľavu od dlhotrvajúcich extrémnych horúčav. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd