ARMIN práve teraz postupuje nad Slovensko. Čaká nás výdatný lejak a postupne sa pridá aj vietor

Peter Minárik

Práve v týchto chvíľach sa začína nad naše územie nasúvať rozsiahle zrážkové pole, ktoré súvisí s tlakovou nížou ARMIN, ktorá sa v nočných hodinách prehĺbila nad Talianskom. Táto tlaková níž prinesie počas nadchádzajúcich hodín na naše územie veľmi nepriaznivé počasie.

Alpská oblasť už v noci zažila nepriaznivé počasie. Na vine je rozsiahla tlaková níž s menom ARMIN, ktorá sa tu začala prehlbovať a s ňou súvisiace zrážkové pole prinieslo pomerne intenzívne zrážky.

V týchto chvíľach sa toto rozsiahle zrážkové pole začína presúvať aj smerom nad naše územie a v nadchádzajúcich hodinách bude vo výraznej miere ovplyvňovať počasie aj u nás.

Do obeda sa rozprší na celom území

Zrážky ovplyvňujú aktuálne počasie predovšetkým na západe Slovenska, no pomerne rýchlo sa šíria smerom k severovýchodu. Do poludnia sa rozprší na celom Slovensku.

Najvýdatnejšie zrážky sa očakávajú medzi 10:00 až 17:00 a to predovšetkým v južných regiónoch Slovenska, kde intenzita dažďa ojedinele dosiahne až 5 mm za hodinu.

Zrážky začnú ustávať až vo večerných hodinách a dovtedy nám naprší od 20 do 40 mm zrážok, avšak na juhu krajiny sa budú úhrny pohybovať až do 60 mm. Úhrny tu navýšia búrky, ktoré by mohli doraziť popoludní.

očakávané zrážkové úhrny na našom území
očakávané zrážkové úhrny na našom území

Rozfúka sa aj silný vietor

Presne na poludnie sa stred tlakovej níže bude nachádzať nad juhozápadným Slovenskom a do večera sa presunie nad krajný východ. Vďaka tomu, že cez naše územie bude postupovať stred tlakovej níže, tak pocítime aj výrazný tlakový gradient, ktorý sa prejaví na rýchlosti vetra.

Ihneď na poludnie začne od severozápadu na západnom Slovensku silnieť vietor, ktorý sa postupne rozfúka na celom území. Najsilnejšie poryvy vetra sa však očakávajú v okolí Bratislavy, Dunajskej Stredy, Nových Zámkov a Komárna. Rýchlosť vetra môže dosiahnuť 20 m/s.

V popoludňajších hodinách sa naviac v tomto výraznom, severozápadnom prúdení môžu tvoriť prehánky a búrky. Tie budú najintenzívnejšie nad Rakúskom, nad Slovinskom a nad Maďarskom, avšak popoludní nie sú búrky vylúčené ani na juhu krajiny.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd