ARMIN priniesol do Álp čerstvý sneh. Takto to tu vyzerá

ARMIN priniesol do Álp čerstvý sneh. Takto to tu vyzerá
Zuzana Macháčová

Zatiaľ čo u nás prevláda typicky jesenné nepriaznivé počasie tak v Alpách napadla čerstvá nádielka snehu. Pozrite si foto ako to tam vyzerá.

Počasie na Slovensku je typicky jesenné, no inde v Európe zavládla už zima. V niektorých častiach Álp sa dnes tešia z čerstvej nádielky snehu. 

Kombinácia studeného frontu a tlakovej níže ARMIN priniesla sneh až do výšky okolo 2 000 metrov. Hranica sneženia dokonca aj mierne klesla. 

Vyhlásený 3. stupeň výstrahy pred lavínami

V dôsledku intenzívnych zrážok, je niekoľko vysokohorských lokalít zasnežených, vrátane priesmyku Stelvio, kde napadlo okolo 15 cm snehu.

Vo vysokých horách nasnežilo o niečo viacej snehu, a to 20 cm. Vo Valaiských Alpách vo Švajčiarsku je vyhlásený 3. stupeň výstrahy pred lavínami. 

Ako vidno na fotografiách, tak autá boli ráno zasnežené a lavičky a stoly pod snehom. 

Jednotlivé alpské priesmyky uzavreté

Toto krátke zimné obdobie, ktoré zavládlo viedlo k dočasnému uzavretiu niektorých alpských priesmykov. Vo Švajčiarsku sú uzavreté priesmyky Susten Pass a Furka Pass. Na najvyššiu horu v Rakúsku Grossglockner musia mať autá a autobusy snehové reťaze. 

Ďalšia nádielka čerstvého snehu sa vo vysokých horách očakáva v priebehu budúceho týždňa. Začiatkom novembra, by hranica sneženia mohla klesnúť aj do niektorých vyšších alpských dolín.

Sneh už aj na Zugspitze

Pred pár dňami zavládla zima, aj v Nemecku na najvyššom vrchu Zugspitze. Návštevníci, si tak mohli vychutnať nádhernú panorámu bielych hôr.

Vo vyššie položených lyžiarskych oblastiach Álp sa už očakával čerstvý sneh. Mnohé ľadovcové lyžiarske strediská zvyčajne začínajú zimnú sezónu v polovici až koncom októbra. No žiaľ, pre vysoké teploty v septembri a októbri a nedostatok zrážok museli dve lyžiarske strediská posunúť začiatok sezóny.

Avšak práve včas dorazila snehová nádielka do Rakúska, pretože v sobotu začína začiatok sezóny lyžiarskeho Svetového pohára v stredisku Sölden. S pomocou zasnežovania a vďaka nízkym teplotám je možné už lyžovať aj na ľadovci.

 

Aj vo Švajčiarsku v meste Davos si môžu bežkári od víkendu užiť prvé bežkovanie na snehu vďaka snowfaringu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd