Astrofotograf zachytil hmlovinu, ktorá pripomína známu hernú postavičku. Vidíte ju tam aj vy?

Astrofotograf zachytil hmlovinu, ktorá pripomína známu hernú postavičku. Vidíte ju tam aj vy?
Dominik Cenkner

Už neraz sme vám aj na našom webe priniesli dôkazy o tom, že na Slovensku máme veľa šikovných astrofotografov. Medzi nich určite patrí aj pán Ján Gajdoš z obce Belá nad Cirochou v okrese Snina, ktorému sa podaril ďalší dychberúci záber.

Ak sa vám zdá, že ste toto meno už počuli, nemýlite sa. Naposledy sme o tomto astrofotografovi informovali len koncom septembra tohto roka. 

Stalo sa tak vďaka jeho úchvatnému záberu hviezdokopy s hmlovinou, ktorá sa označuje ako čarodejnícka. Pán Ján Gajdoš sa astrofotografii venuje už takmer 30 rokov. Keďže je povolaním konštruktér, tak nie je prekvapivé, že si sám vyrobil autonómny fungujúci systém, ktorý „loví“ krásne zábery (takmer) bez pomoci.

Najnovšie nám do redakcie poslal záber na emisnú hmlovinu v súhvezdí Kasiopeja, ktorá sa označuje ako NGC 281. Zaujímavé na nej je to, že sa podobá na jednu známu hernú postavičku. 

Pacman na nočnej oblohe

Hmlovina NGC 281 je jasná emisná hmlovina a súčasť H II oblasti v severnom súhvezdí Kasiopeje. Patrí k Perzeovmu ramenu našej Galaxie. Táto hmlovina má rozmer 20×30 uhlových minút a je spojená s otvorenou hviezdokopou IC 1590, niekoľkými Bokovými globulami a viacnásobnou hviezdou B 1. Spoločne tvoria Sh2-184, ktorý zaberá ešte väčšiu plochu, a to až 40 uhlových minút. Najnovšie merania rádiovej paralaxy vodných maserov z roku 2014 odhadujú, že hmlovina je vzdialená od nás 2,82±0,20 kpc, teda približne 9200 svetelných rokov.  

Hmlovina NGC 281 je známa aj ako Hmlovina Pacman, pretože pripomína postavičku z rovnomennej videohry. Objavil ju americký astronóm Edward Emerson Barnard v auguste 1883 a popísal ju ako „veľkú slabú hmlovinu, veľmi rozptýlenú“.

Viacnásobnú hviezdu B 1 alebo β 1 neskôr objavil S. W. Burnham. Jej najjasnejšia zložka je veľmi žiarivá hviezda spektrálnej triedy O6. Skladá sa z primárnej hviezdy s magnitúdou 8 a štyroch spoločníkov vzdialených od 1,4 do 15,7 uhlových sekúnd. Od prvého merania v roku 1875 sa tento päťnásobný systém nezmenil. Hmlovina je viditeľná v amatérskych ďalekohľadoch z tmavých miest. Vo svojej knihe Deep Sky Wonders, Walter Scott Houston opisuje vzhľad hmloviny v malých ďalekohľadoch: „Bol tam slabý lesk v bezprostrednej blízkosti viacnásobnej hviezdy, s občasným dojmom oveľa väčšej hmloviny. Jej povrchová jasnosť bola oveľa menšia ako jasnosť M33 v Trojuholníku alebo NGC 205, vzdialeného spoločníka galaxie Andromedy.“

So svojimi úlovkami sa môžete pochváliť

Na záver len pripomíname, že ak sa vám podarí zachytiť, či už vo forme fotografie alebo videa, niečo zaujímavé s počasím či astronómiou, určite nám to pošlite.

Môžete tak urobiť napr. prostredníctvom tohto odkazu alebo využiť aplikáciu WhatsApp. Stačí kliknúť TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Zajtra
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 9 °C
Dušan
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd