Astronauti stratili vo vesmíre tašku s nástrojmi. Na oblohe ju môžete vidieť ďalekohľadom

Astronauti stratili vo vesmíre tašku s nástrojmi. Na oblohe ju môžete vidieť ďalekohľadom
Veronika Sádovská

Po sledovaní polárnej žiary, padajúcich hviezd, konjunkcií či zatmenia Mesiaca, tentoraz nočná obloha prináša naozaj raritné "nebeské teleso". Stratenú tašku s nástrojmi.

Spolu s hviezdami, planétami, hmlovinami a galaxiami ako pozorovacím cieľom pre mnohých pozorovateľov oblohy je tu teraz aj nezvyčajný objekt, prekvapivo jasná tašku s nástrojmi vznášajúci sa vo vesmíre okolo Zeme.

Tašku s prístrojmi stratili astronauti NASA Jasmin Moghbeli a Loral O'Hara 2. novembra 2023, keď vykonávali výstup do vesmíru mimo ISS.

Tašku môžete vidieť ďalekohľadom

Podľa EarthSky taška s nástrojmi teraz obieha okolo našej planéty priamo pred ISS s magnitúdou asi 6. To znamená, že je o niečo menej jasná ako ľadový obor Urán. V dôsledku toho je taška príliš slabá na to, aby bola viditeľná voľným okom, ale mohli by ste ju byť schopní pozorovať ďalekohľadom.

Na to, aby sme ju mohli vidieť aj u nás, stačí vedieť, kedy bude najbližší prelet ISS nad našim územím. Ten bude už o pár dní a to v štvrtok, 16. novembra. Avšak bude trvať len veľmi krátko ISS bude viditeľná menej ako minútu.

Oveľa dlhší prelet bude v piatok, 17. novembra, a trvať bude až 4 minúty. Sledovať by ste mali oblohu krátko po západe slnka a to o 17:24 večer. ISS bude viditeľná približne 10° nad južným obzorom a zmizne približne vo výške 17° juhovýchodne. Ďalšie prelety ISS nájdete tu.

Astronóm Jonathan McDowell z Harvardského centra pre astrofyziku povedal, že taška sleduje obežnú dráhu približne 415 x 416 km. McDowell tiež vysvetlil, že taške bola tiež pridelená vlastná kategorizácia v katalogizačnom systéme vesmírnych síl pre umelé objekty na obežnej dráhe, oficiálne označenom 58229/1998–067WC.

Vo vesmíre sú aj iné nezvyčajné objekty

Taška s nástrojmi sa pripája k širokej škále umelo vytvoreného vesmírneho odpadu obiehajúceho okolo Zeme, od kusov zničených raketoplánov a satelitov až po nástroje používané astronautmi.

Toto nie je ani prvý taška s nástrojmi, ktorá dosiahla obežnú dráhu. V roku 2008 ďalšia taška vykĺzla astronautke NASA Heide Stefanyshyn-Piperovej, keď sa pokúšala opraviť ozubené koleso uviaznuté na solárnom paneli ISS.

Mimochodom, rozhodne to nie sú najpodivnejšie objekty obiehajúce okolo Zeme. Táto česť patrí špachtli. Zosnulý astronaut NASA Piers Sellers stratil kontrolu nad kuchynským riadom, keď ho používal na rozptýlenie materiálu na opravu tepelného štítu počas letu STS-121 raketoplánu Discovery v roku 2006.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
18 °C / 6 °C
Ingrida
Zajtra
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd