Astronómovia objavili najmenšiu čiernu dieru, a to rekordne blízko Zeme

Dominik Cenkner

Vyzerá to tak, že astronómom sa podarilo objaviť najmenšiu a zároveň Zemi najbližšiu čiernu dieru v jednom. Od Zeme je vzdialená „len“ 1500 svetelných rokov.

Čierna diera tvorí binárnu sústavu s veľmi jasnou hviezdou typu červený trpaslík a jej objavitelia ju oficiálne nazvali skratkou V723 Mon.

„Pomenovali sme ju Jednorožec nielen preto, že sa v tomto súhvezdí nachádza, ale tiež preto, že ide o úplne jedinečný systém,“ uviedol Tharindu Jayasinghe z univerzity v Ohiu.

Tento postgraduálny študent astronómie je jedným z hlavných autorov článku v odbornom časopise Monthly Noticesof the Royal Astronomical Society. Práve v ňom vedci novo-objavenú čiernu dieru opísali.

Vedcov prekvapilo to, že táto čierna diera je veľmi malá. „Samozrejme, že čierne diery vznikajú v širokom spektre hmotnosti, ale existencia tejto je veľkým prekvapením,“ uviedol spoluautor štúdie, Kris Stanek.

Najmenšia z najmenších

Zo zatiaľ dostupných údajov, by mala byť V723 Mon len trikrát hmotnejšia ako Slnko. Doteraz ani neexistujú žiadne prepracované modely ohľadom toho, ako by takáto čierna diera mohla vzniknúť.

Okrem veľkosti vedcov zaujala aj poloha. Táto čierna diera je od nás vzdialená relatívne blízko, a to 1500 svetelných rokov.

Je to však mnohonásobne ďalej ako najbližšia hviezda Proxima Centauri. Tá je od nás vzdialená štyri svetelné roky.

Na záver dodajme, že najmenšie čierne diery vznikajú vtedy, keď určitý druh hviezdy na konci svojej existencie exploduje a zrúti sa. Len v Mliečnej ceste sa nachádza asi sto miliónov takýchto telies. Bližšie podrobnosti o V723 Mon si môžete prečítať na tomto odkaze.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd