Astronómovia očakávajú výbuch hviezdy. Udalosť sa opakuje len raz za život

Astronómovia očakávajú výbuch hviezdy. Udalosť sa opakuje len raz za život
Dominik Cenkner

Astronómovia očakávajú výbuch hviezdy T Coronae Borealis. Tá nie je za normálnych podmienok viditeľná, ale po explózii by mohla dosahovať jas Polárky.

Informovala o tom vesmírna agentúra NASA. K výbuchu by mohlo dôjsť v septembri.

Tento rok v lete sa profesionálni aj amatérski astronómovia po celom svete zamerajú na malé súhvezdie Severná koruna hlboko na nočnej oblohe. V ňom by totiž malo dôjsť k javu, ktorý sa označuje ako nova, pri ktorom v dôsledku náhleho spustenia termonukleárnej reakcie hviezdny objekt prudko zvýši svoju jasnosť.

K udalosti dochádza raz za život

„Je to udalosť, ktorá sa stane raz za život. Astronómovia budú môcť pozorovať vesmírne udalosti, klásť si otázky a zbierať vlastné dáta,“ popísala Rebekah Hounsellová, odborná asistentka špecializujúca sa na novy v Goddardovom stredisku vesmírnych letov NASA v Greenbelte v štáte Maryland.

 

Takzvaná horúca hviezda, oficiálne známa ako T Coronae Borealis, sa nachádza asi tri tisíc svetelných rokov od Zeme. Systém sa skladá z bieleho trpaslíka – pozostatku mŕtvej hviezdy veľkosti Zeme a hmotnosti porovnateľnej s hmotnosťou nášho Slnka – a prastarého červeného obra, ktorého neúprosná gravitácia jeho hladného suseda pomaly zbavuje vodíka. Ten sa hromadí na povrchu bieleho trpaslíka, čo spôsobuje nárast tlaku a tepla. Nakoniec vyvolá termonukleárnu explóziu, ktorá je dostatočne veľká, aby materiál rozmetala, informuje NASA.

Zdá sa, že v prípade T Coronae Borealis sa táto udalosť opakuje v priemere každých 80 rokov. Podľa expertov by explózia mohla nastať v septembri tohto roku. „Existuje niekoľko rekurentných nov s veľmi krátkymi cyklami, ale typicky nie sme často svedkami opakovaného vzplanutia počas ľudského života a zriedkakedy tak relatívne blízko našej sústavy,“ podotkla Hounsellová.

Tá zároveň upozornila na rozdiel medzi novou a supernovou. „Supernova je záverečná titánska explózia, ktorá zničí niektoré umierajúce hviezdy,“ povedala Hounsellová. Pri nove zostáva trpasličia hviezda neporušená a nahromadený materiál sa v oslepujúcom záblesku rúti do vesmíru.

 

Severná koruna je podkovovitá krivka hviezd západne od súhvezdia Herkula, ktorú je ideálne pozorovať za jasných nocí. Možno ju identifikovať tak, že nájdeme dve najjasnejšie hviezdy na severnej pologuli –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Arcturus a Vega –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a sledujeme priamku od jednej k druhej, ktorá pozorovateľa oblohy dovedie k Herkulovi a Coronae Borealis.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd