Astronómovia spozorovali jasnú kométu s „rohami“. Kedy ju budeme môcť vidieť na oblohe?

Astronómovia spozorovali jasnú kométu s „rohami“. Kedy ju budeme môcť vidieť na oblohe?
Veronika Salayová

Astronómovia spozorovali kométu, ktorá je niečím veľmi zvláštna − má totiž akési rohy. Spozorovali ju preto, lebo sa náhle zväčšila a rozjasnila. Môžeme sa na ňu tešiť aj my, ale ešte si musíme na ňu počkať. 

Kométa 12P/Pons-Brooks sa v súčasnosti približuje k Zemi, no tešiť sa na ňu je ešte priskoro, pretože najbližšie sa k Zemi priblíži až o niekoľko mesiacov. U tejto pôvodne malej kométy astronómovia spozorovali erupciu, čím sa náhle rozjasnila a zväčšila. 

Kométa 12P je kryovulkanická kométa, ktoré pozostáva z pevného jadra naplneného zmesou ľadu, prachu a plynu a je obklopená oblakom plynu nazývaným kóma, ktorý vychádza z vnútra kométy.

Náhle vzplanutie kométy

Pred vyše týždňom, 20. júla, astronómovia zaznamenali veľké vzplanutie kométy, ktorá sa zrazu stala 100-krát jasnejšou ako predtým, informoval Spaceweather.com.

Toto zvýšenie jasu nastalo, keď sa kóma kométy náhle nafúkla plynom a ľadovými kryštálmi uvoľnenými z vnútra kométy, čo jej umožnilo odrážať viac slnečného svetla späť na Zem.

Tento týždeň, 26. júla, narástla kóma kométy na priemer asi 230 000 km, pričom jej jadro má priemer asi 30 km, povedal astronóm Richard Miles.

Kométa s rohami

Je zaujímavé poznamenať, že nepravidelnosť v tvare rozšírenej kómy spôsobuje, že kométa má akési „rohy“. Nezvyčajný tvar kómy kométy je pravdepodobne spôsobený nepravidelnosťou v tvare jadra, povedal Miles. 

Ide o prvú veľkú erupciu, ktorú na kométe 12P astronómovia zachytili za 69 rokov. Je to hlavne preto, že jej obežná dráha ju zaviedla príliš ďaleko od Zeme, aby bolo možné pozorovať jej erupcie. 

Kedy ju budeme vidieť?

Táto kométa má jednu z najdlhších známych obežných periód: jeden úplný obeh okolo Slnka trvá asi 71 rokov a následne je kométa katapultovaná do najvzdialenejších končín slnečnej sústavy.

Očakáva sa, že kométa sa najbližšie priblíži k Slnku 21. apríla 2024 a najbližšie sa priblíži k Zemi 2. júna 2024, kedy bude dobre viditeľná na nočnej oblohe.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd