Austrálska príroda kolabuje. Predstavuje to hrozbu pre ľudské prežitie

Dominik Cenkner

Austrálski vedci prišli s varovaním pred zhoršujúcim sa stavom tamojších ekosystémov. Upozorňujú, že až 19 z nich kolabuje, čo ohrozuje aj ľudskú spoločnosť. Tá je totiž na nich závislá. 

Všetko začalo už v roku 1992, kedy až 1700 špičkových vedcov varovalo pred tým, že ľudská spoločnosť a príroda sú na „kolíznom kurze“ a môže to skončiť katastrofou tak pre ľudí ako aj pre časť prírody. Toto vyhlásenie v tých časoch síce vzbudilo pozornosť, ale zmenu správania spoločnosti neprinieslo.

Vedci po sedemnástich rokoch od tohto momentu predstavili akési hranice, v rámci ktorých by ľudia aj príroda mohli mať bezpečný priestor pre svoje fungovanie. A práve tieto hranice teraz skúmali vedci, pričom ide zrejme o najkomplexnejšie hodnotenie stavu životného prostredia v Austrálii.

Zistenia sú však znepokojivé. Zistilo sa, resp. sa ukazuje, že sa hlavné a ikonické ekosystémy na celom kontinente rúcajú. Tieto systémy pritom na kontinente udržujú život a dôkazy o ich zániku ukazujú, že ľudstvo prekračuje nebezpečné hranice, na ktorých závisí jeho prežitie.

„Zistili sme, že 19 austrálskych ekosystémov spĺňa naše kritériá na zaradenie do kategórie kolabujúce. Patria sem suché vnútrozemia, savany a mangrovníky na sever Austrálie, Veľký bariérový útes, Žraločia zátoka, chaluhové a vysokohorské lesy južnej Austrálie, tundra na ostrove Macquarie a machové porasty v Antarktíde,“ uviedli vedci.

Nejde o modely

Vedci upozorňujú na to, že ich štúdie vychádzajú z nameraných údajov a pozorovaní. Nepracovali tak s rôznymi modelmi, ktoré naznačujú možné dianie, ale pracovali s realitou.

Dobrou správou je aspoň to, že nie všetky pozorované ekosystémy sa zrútili úplne. Napr. na Veľkom bariérovom útese sa stále nachádza niekoľko neporušených útesov, najmä v hlbších vodách.

„Toto už je poplach, nielen obyčajné varovanie. Zjednodušene povedané, súčasné zmeny na celom kontinente a ich potenciálne dôsledky predstavujú existenčnú hrozbu pre naše prežitie aj pre ostatný život, s ktorým zdieľame životné prostredie,“ konštatujú autori výskumu.

Či sa však ľudstvo z týchto správ poučí je otázne. Mnohí totiž aj naďalej tvrdia, že ekologická kríza či globálne otepľovanie sú v rámci normy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd