Autá si v nasledujúcich dňoch neumývajte. Nad Slovenskom sa bude zdržiavať prach zo Sahary

Autá si v nasledujúcich dňoch neumývajte. Nad Slovenskom sa bude zdržiavať prach zo Sahary
Dominik Cenkner

Horúce dni na našom území tu máme vďaka tomu, že k nám od juhozápadu prúdi veľmi teplý, pôvodom až tropický vzduch. Z tohto smeru k nám však neprúdi len teplo, ale aj prach zo Sahary.

Koncentrácia prachu zo Sahary sa v určitej miere nachádza na našom území už aj dnes. A to najmä na strednom Slovensku. 

V priebehu pondelka, od 14:00 h, sa bude prach nachádzať nad celou krajinou. Pozorovať ho budeme môcť na základe sfarbenia oblohy, ktorá dostane oranžový, resp. hnedkastý nádych.

Vzhľadom na to, že sa zajtra očakávajú aj početnejšie prehánky a búrky, tento prach zosadne na zem. Pripravte sa preto na zašpinené autá, ak ich nebudete mať v garážach, okná, či vonkajší nábytok. 

Najviac prachu dorazí v sobotu

Spomínané zrážky a búrky „spláchnu“ saharský prach na zem. Avšak nasledujúci víkend k nám dorazí ďalšia vlna. 

Najväčšia koncentrácia prachu sa očakáva v sobotu 22. júla po 20:00 h, na juhozápade Slovenska. Čiastočky zo Sahary sa však budú nachádzať nad celým územím. 

zdroj: forecast.uoa.gr
zdroj: forecast.uoa.gr

Ocitneme sa v skleníku

Okrem toho, že saharský prach spôsobí znečistenie, najmä teda na západe krajiny, sa postará aj o to, že na niektorých miestach bude horúco a dusno. Prečo?

Prach v ovzduší sa chová ako tenká vrstva skla, čím podporuje „skleníkový" efekt“. V kombinácii s teplým a vlhkým vzduchom od juhozápadu sa zdvihnú teploty a bude aj dusnejšie.

Pripomeňme, že teploty počas týždňa sa budú v najteplejších lokalitách pohybovať mierne nad +30 °C. Samozrejme okrem pondelka, kedy vyvrcholí prílev teplého vzduchu a teda sa očakávajú teploty aj na úrovni okolo +37 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Zajtra
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Streda
Polooblačno
25 °C / 7 °C
Žofia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd