Auto si teraz neumývajte! Padá špinavý dážď. Nad Slovenskom je masa saharského prachu

Veronika Salayová

Dnes spolu zo zrážkami padá aj saharský prach. Po zrážkach si môžeme nájsť poriadne špinavé auto či záhradný nábytok.

V týchto chvíľach máme nad Slovenskom masu saharského prachu, a rovnako tak aj rozsiahle zrážkové pole. Dnes teda na celom našom území padá špinavý dážď! 

Na kvapky, ktoré aktuálne padajú, sa naviažu jednotlivé prachové častice, ktoré spolu s dažďom dopadnú k zemi. 

Po zrážkach si tak nájdete poriadne zašpinené autá, záhradný nábytok, parapety, strechy a posiate vrstvou hnedých zrniek bude prakticky všetko, čo bude vystavené dnešnému dažďu.

mokré usadzovanie dnes
mokré usadzovanie saharského prachu dnes, zdroj: SKIRON

Auto si preto dnes radšej neumývajte a urobte tak zajtra, kedy voda stiahne všetky čiastočky z atmosféry na zem a vzduch sa od saharského prachu prečistí. 

 

Saharský prach prírode pomáha

Hovorí sa, že všetko zlé je na niečo dobré. V tomto prípade síce dážď zašpiní takmer všetko, no prírode to výrazne pomôže. Saharský piesok totiž našej pôde pomáha.

Prach zo Sahary totiž obsahuje veľké množstvo potrebných minerálov, ktoré sú pre rast rastlín potrebné ako napríklad fosfor.

Napríklad pre Amazonský prales je prúdenie zo Sahary životne dôležité. Bez prísunu týchto častíc by jeho vegetácia nebola ani zďaleka taká bohatá, ako ju dnes poznáme.

 
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd