Až 36% bleskov aktuálne tvorí nebezpečný CG+ blesk

Peter Minárik

Na krajnom západe je mimoriadne búrlivo. Aktuálne až 36% všetkých bleskov tvorí typ blesku CG+. 

CG blesk (z angl. cloud-to-ground) je elektrostatický výboj, ktorý vzniká medzi oblakom a zemou. Ide o najrozšírenejší typ bleskov, ktorý udrie na zem, a je zároveň aj najviac preskúmaný. Tieto blesky však dokážu ublížiť a často aj zabíjajú. Podľa elektrického náboja rozlišujeme CG- a CG+ blesk.

  • CG- blesk: Tento typ blesku je najbežnejší a vyskytuje sa pri búrkach najčastejšie. CG- blesky tvoria až 95 % všetkých CG bleskov. Blesk, zjednodušene, vzniká, keď je z oblaku vyslaný neviditeľný záporný impulz zo spodnej časti oblaku. V tom istom čase je zo zeme vyslaný kladný impulz, a v momente, kedy sa stretnú, prebieha výboj, ktorý na oblohe pozorujeme ako blesk. V priemere je blesk dlhý 2 až 3 km, niekedy však môže dosiahnuť dĺžku až 20 km a viac.
  • CG+ blesk: Oveľa vzácnejší, zato však oveľa nebezpečnejší. Pri CG- blesku sa neutralizuje negatívny elektrický náboj mraku, zatiaľ čo CG+ blesk sa tvorí pri vybití pozitívneho náboja mraku. Tieto blesky sú veľmi nebezpečné najmä kvôli svojej sile, pretože môžu byť až 10-krát silnejšie a môžu trvať až 10-krát dlhšie ako CG- blesky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd