Barcelona vyhlásila stav núdze kvôli suchu. Obmedzujú dodávky vody

Barcelona vyhlásila stav núdze kvôli suchu. Obmedzujú dodávky vody
Veronika Sádovská

Druhé najväčšie španielske mesto Barcelona a veľká časť priľahlého regiónu Katalánska sa vo štvrtok dostali do núdzového stavu kvôli suchu, čím sa po troch rokoch bez výraznejších zrážok otvorila cesta pre prísnejšie obmedzenia vody.

Šéf katalánskej regionálnej vlády Pere Aragones vyhlásil nové obmedzenia po tom, čo hladina vody v nádržiach v oblasti Stredozemného mora klesla pod 16 percent plnej kapacity.

To je referenčná hodnota, ktorú stanovili úrady na uplatňovanie nového kola opatrení na úsporu vody, ktoré ovplyvní približne šesť miliónov ľudí.

„Katalánsko trpí najhorším suchom za posledné storočie," povedal Aragones novinárom. „Nikdy sme nečelili takému dlhému a intenzívnemu suchu, odkedy sa začali zaznamenávať zrážky."

Obmedzenia dodávok vody

Hladiny dažďovej vody v niektorých nádržiach v Katalánsku sú také nízke, že sa opäť objavili staré mosty a zaplavená kostolné zvonice. Núdzové opatrenia sú navrhnuté tak, aby znížili denné množstvo vody, ktoré môžu domácnosti a miestne zastupiteľstvá používať z 210 na 200 litrov na osobu. Ak by sa sucho zhoršilo, hranica by sa mohla znížiť na 180 litrov, potom na 160 litrov.

Obmedzenia používania vody sa od piatka budú vzťahovať na regionálnu metropolu Barcelona a 201 okolitých miestnych zastupiteľstiev, čo sa týka približne šiestich miliónov ľudí.

 

Opatrenia zahŕňajú zákaz pitnej vody v bazénoch s niektorými výnimkami pre uznané použitie v športe. Autá sa už môžu umývať len recyklovanou vodou a verejné záhrady zavlažovať spodnou vodou. Ak bude sucho pretrvávať, mohli by sa zaviesť prísnejšie obmedzenia, ako napríklad zatvorenie spŕch v telocvičniach a úplný zákaz zavlažovania vo verejných parkoch.

Cieľom núdzových opatrení je znížiť množstvo vody používanej na zavlažovanie plodín o 80%, čím sa zdvojnásobí 40% zníženie zavedené vlani v novembri. Priemyselné odvetvia musia znížiť spotrebu vody o 25%, kým predtým to bolo 15 %.

Zrážky v Katalánsku boli za posledné tri roky nižšie ako priemer v Katalánsku. Sucho už trvá viac ako dvakrát dlhšie ako predchádzajúce obdobie sucha v roku 2008, uviedla regionálna vláda.

Sucho je aj v Andalúzii

Rovnako ako Katalánsko, na severovýchode Španielska, južná oblasť Andalúzie je ďalšou, ktorá zápasí s veľkým suchom. Tamojšie regionálne úrady varovali, že ak sa nebude pršať, budú v Seville a Malage potrebné obmedzenia vo využívaní vody.

 

 Andalúzia a Katalánsko sú dva najľudnatejšie regióny Španielska. Aby bolo sucho zažehnané, potrebujú tieto oblasti minimálne 30 dní zrážok.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd