Batéria z vesmírnej rakety prerazila strechu domu a dve poschodia. NASA to už vyšetruje

Batéria z vesmírnej rakety prerazila strechu domu a dve poschodia. NASA to už vyšetruje
Veronika Salayová

Na Floride došlo k veľmi kurióznej a zároveň nebezpečnej situácii. Na dom spadol obrovskou rýchlosťou kovový úlomok, ktorý prerazil strechu domu aj dve podchodia. Zázrakom sa nikomu nič nestalo. 

Na Floride ešte v marci spadol na rodinný dom kovový úlomok, ktorý padal obrovskou rýchlosťou, následkom čoho prerazil strechu domu aj dve poschodia. 

S najväčšou pravdepodobnosťou tento takmer 2-kilogramový objekt pochádzal z Medzinárodnej vesmírnej stanice ISS a malo by ísť o časť batérie vesmírnej rakety. 

Domáci povedal, že tento kovový predmet pretrhol strechu a obe poschodia jeho dvojposchodového domu v Naples na Floride. V dome sa v tom čase nachádzal syn majiteľov, ktorému sa nič nestalo.

 

Čas aj miesto sa viac-menej zhodujú

Domáca bezpečnostná kamera zachytila ​​zvuk pádu tohto predmetu 8. marca o 14:34 miestneho času. Ide o dôležitú informáciu, pretože práve v tom čase vesmírne velenie USA zaznamenalo návrat časti vesmírneho odpadu z vesmírnej stanice a objekt bol nad Mexickým zálivom smerom k juhozápadnej Floride.

Tento vesmírny odpad pozostával z vybitých batérií z ISS, pripevnených k nákladnej palete, ktorá sa mala pôvodne kontrolovane vrátiť späť na Zem.

„Celková hmotnosť batérií sa odhaduje na 2,6 metrických ton, z ktorých väčšina môže zhorieť počas návratu. Aj keď sa niektoré časti môžu dostať na zem, riziko obetí – pravdepodobnosť zasiahnutia osoby – je veľmi nízke,“ uvádzalo sa ešte v marcovom vyhlásení ESA.

Touto témou sa začala zaoberať aj NASA. Inžinieri z Kennedyho vesmírneho strediska už predmet majú k dispozícii a budú ho analyzovať, aby čo najskôr určili jeho pôvod. 

 

Majiteľ domu žiada odškodné

Domáci zároveň žiada od NASA finančnú kompenzáciu za poškodenie svojho domu v prípade, že sa potvrdí, že išlo o americký vesmírny odpad. Ak ide o vesmírne úlomky inej krajiny, môže byť žiadanie odškodného pre majiteľa domu problémom. 

Veľké vesmírne telesá sa vracajú do atmosféry prirodzeným spôsobom približne raz za týždeň, pričom väčšina pridružených úlomkov zhorí skôr, ako dosiahne zem, dodáva ESA na záver. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd