BERYL si to zamieril na Texas. Na pevninu USA udrie ako prvý hurikán tejto sezóny

BERYL si to zamieril na Texas. Na pevninu USA udrie ako prvý hurikán tejto sezóny
Veronika Salayová

Tropická búrka Beryl zosilňuje a na Texas čoskoro dorazí ako hurikán. Pôjde o prvý hurikán, ktorý dosiahne pevninu USA v tohtoročnej hurikánovej sezóne. 

Zatiaľ čo Beryl je stále tropická búrka, v posledných hodinách čoraz viac naberá na sile. Prognózy naznačujú jeho prudké zosilnenie a predpokladá sa, že Beryl sa stane hurikánom 1. kategórie skôr ako dnes dosiahne pobrežie Texasu.

Po dosiahnutí pevniny sa následne očakáva jeho výrazné oslabenie, varovalo NHC vo svojej aktualizácii. Niektoré modely upozorňujú na potenciálne výrazné posilnenie ešte pred dopadom na pevninu. 

Stred tropickej búrky Beryl je menej ako 100 km juhovýchodne od Matagordy v Texase a pohybuje sa rýchlosťou 16 km/h na severozápad. Na pevninu by mal dopadnúť už o pár hodín. 

 

Evakuácia ľudí pred dopadom hurikánu Beryl

Výstrahy pre príchodom hurikánu platia pre pobrežie Texasu od zátoky Mesquite na sever po Port Bolivar. Niekoľko okresov vrátane Matagordy a Aransasu požiadalo obyvateľov o evakuáciu pre potenciálne nebezpečné podmienky, ktoré by Beryl mohla priniesť.

Úrady dôrazne vyzývajú občanov, aby sa pred hurikánom schovali na 24 hodín do bezpečia. Okrem silného vetra hrozia aj extrémne záplavy. 

Podľa NHC sa očakáva, že Beryl v pondelok dopadne na pevninu v Texase. Beryl dosiahne silu hurikánu 1. kategórie na 5-stupňovej vzostupnej Saffir-Simpsonovej stupnici.

trasa hurikánu Beryl
trasa hurikánu Beryl, zdroj: NOAA

 

 


Potom sa očakáva, že sa živel stočí na severovýchod a presunie sa do vnútrozemia nad východný Texas a Arkansas, a následne zoslabne a zanikne. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd