Bizarný asteroid Phaethon sa stal ešte zvláštnejším. Vedci sa nestačia čudovať

Veronika Sádovská

Vedci teraz prišli na podivnú vec ešte podivnejšieho asteroidu. Prepisovať tak idú 14 rokov starú hypotézu.

Pri pozorovaní podivnej hybridnej "skalnatej kométy " Phaethon pri jej prechode pred Slnkom boli astronómovia prekvapení, keď objavili niečo, čo by mohlo zvrátiť 14 rokov trvajúcu hypotézu o tomto bizarnom objekte.

Asteroid Phaethon, vďaka ktorému môžeme každý rok sledovať meteorický roj Geminidy a bol objavený v roku 1983, ukazuje zvláštnu žiaru z toho, čo sa javí ako chvost atómov sodíka, a nie prachu, ako sa predtým myslelo.

„Naša analýza ukazuje, že aktivitu Phaethonu podobnú kométe nemožno vysvetliť žiadnym druhom prachu," povedal Qicheng Zhang z Kalifornského technologického inštitútu, ktorý viedol novú štúdiu tohto objektu.

Tajomstvo Phaethonovho chvosta

Keď sa Phaethon priblížil k Slnku, slnečné žiarenie spôsobilo, že vesmírna hornina emitovala materiál. Tento prach by mohol byť videný ako jasný oblak obklopujúci asteroid.

Pozorovateľný bol s oranžovým filtrom citlivým na sodík SOHO. Hoci chvost vznikajúci z rovnakého materiálu je menej nápadný, je viditeľný, keď sa obrázky zozbierané rôznymi filtrami SOHO spoja tak, aby vytvorili jednu fotografiu.

Emisie prachu a plynu vyvrhnuté týmto spôsobom sú spoločné pre kométy a sú výsledkom premeny pevného ľadu na plyn a vyvrhovaný materiál. To vytvára oblaky kometárneho prachu okolo Slnka, ktoré vstupujú do zemskej atmosféry vysokou rýchlosťou, keď cez ne prechádza naša planéta a spôsobuje meteorické roje.

Od roku 2009 vedci vedia, že Phaethon, napriek tomu, že pripomína asteroid, nie typickú kométu, robí to isté. Okrem toho počas perihélia vyvíja Phaethon kometárny chvost dlhý stovky kilometrov a smerujúci k Slnku.

Vedci si predtým mysleli, že správanie tejto Phaethonu podobné kométe bolo spôsobené uvoľnením malých prachových zŕn z trhliny na povrchu asteroidu v perihéliu, čo viedlo k tomu, že Phaethon bol prezývaný "skalná kométa".

Nové pozorovania odhaľujú, že tieto kometárne faktory by mohli byť namiesto toho spôsobené emisiou atómov sodíka, ktoré sú excitované Slnkom a svietia oranžovou farbou, javom nazývaným "fluorescencia".

Vedci majú novú teóriu

Na základe týchto nových poznatkov vedci odhadujú, že nie všetky kométy sú aj kométami v pravom zmysle slova, teda ľadovými telesami, ale podobne ako táto skalnými asteroidmi.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd