Zásah BLESKU zranil 10 ľudí. Štyria sú v ohrození života

Peter Minárik

Búrky dnes vyčíňali nielen na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách, kde dnešné búrky priniesli desiatky tisíc bleskov. Jeden zásah z bleskov skončil tragicky. Dnes udrelo celkovo nad Európou viac ako 200 000 bleskov.

V pondelok večer došlo v Drážďanoch k tragickej udalosti, keď blesk zasiahol trávnatú oblasť pri Labe, neďaleko centra saského hlavného mesta. Podľa informácií agentúry DPA si táto udalosť vyžiadala desať zranených, z ktorých dvoch museli záchranári oživovať. Podľa rozhlasovej a televíznej stanice MDR sú štyria zranení v ohrození života.

Po zásahu bleskom na miesto dorazili záchranári, policajti a vrtuľník. Dvom ľuďom, ktorí utrpeli zástavu srdca, sa zdravotníkom podarilo oživiť.

 


 Všetci zranení boli následne prevezení do nemocnice. Ostatní, ktorí neboli v ohrození života, si podľa médií sťažovali na typické príznaky po zásahu bleskom, ako je mravčenie v končatinách. Záchranári apelovali na všetkých ľudí, ktorí sa v tejto oblasti nachádzali, aby v prípade akýchkoľvek ťažkostí okamžite vyhľadali lekársku pomoc.

Táto udalosť nie je ojedinelá. Len o deň skôr zasiahol blesk tábor malých hasičov v meste Soest v Porúrií na západe Nemecka. Po tomto zásahu bolo do nemocnice prevezených 38 ľudí, pričom ďalších 700 sa muselo evakuovať.

 
 


 

Podľa nemeckej meteorologickej služby mal blesk silu asi 119 kiloampérov. Pre porovnanie, obyčajná žiarovka odoberá prúd 0,4 ampéra.

Silné búrky budú vyčíňať v Európe aj v nadchádzajúcich dňoch. Nad Európou sa totiž nachádza tlaková níž, ktorá prináša teplý a vlhký vzduch v ktorom sa darí vývoju kopovitej oblačnosti.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd