Blesky nad severným pólom: V Arktíde dramaticky vzrástol výskyt búrok

Veronika Salayová

Za posledných 10 rokov v okolí severného pólu dramaticky vzrástol počet búrok. Búrky spolu s bleskovými výbojmi sa tu vyskytujú čoraz častejšie. Čo je za tým?

Tím vedcov z Washingtonskej a Otagskej univerzity zistil, že výskyt búrok v Arktíde v rozmedzí rokov 2010 až 2020 dramaticky vzrástol.

Búrky sú pritom oveľa menej časté v chladnejších častiach našej planéty, pretože chlad je menej priaznivý pre vlhkosť potrebnú na nabitie ľadových kryštálov v oblakoch. V okolí severného póla, podľa webu dobrapogoda24.pl však počet búrok narastá.

Búrok a bleskov je oveľa viac

Vedci zistili, že v typicky chladnej Arktíde sa počet búrok za posledné desaťročie rapídne zvýšil. Výskum sa týkal severnej Kanady, Sibíri, Aljašky a Severného ľadového oceánu, nad 65 ° zemepisnej šírky. 

Spolu s búrkami, samozrejme, vzrástol aj počet bleskov. Údery blesku v Arktíde v roku 2010 predstavovali 0,2 % všetkých úderov blesku na planéte, avšak tento počet vzrástol na 0,6 % z celkového počtu na Zemi. 

V roku 2020 bolo napríklad zaznamenaných 192 bleskových výbojov blízko severného pólu.

Vedci zistili, že percento bleskových výbojov nad 65 ° zemepisnej šírky rastie lineárne so zvyšujúcimi sa teplotnými anomáliami. Za 10 rokov došlo k trojnásobnému zvýšeniu počtu bleskov, zatiaľ čo teplotná anomália v Arktíde vzrástla z 0,65 na 0,95 °C.

Sú sa tým klimatické zmeny

Vedci dospeli k záveru, že stúpajúce teploty v Arktíde zrejme napomáhajú k tvorbe konvektívnych búrkových mrakov a môžu tak vznikať blesky.

Je pritom už známe, že Arktída je oblasťou Zeme, kde sú klimatické zmeny spojené s otepľovaním najrýchlejšie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd