Blíži sa „cikádokalypsa“. Prvýkrát po 200 rokoch sa liahnu dve skupiny cikád naraz. Bude to až desivo hlučné

Blíži sa „cikádokalypsa“. Prvýkrát po 200 rokoch sa liahnu dve skupiny cikád naraz. Bude to až desivo hlučné
Veronika Salayová

Už čoskoro sa v Severnej Amerike vynoria spod zeme miliardy cikád, ktoré prinesú do veľkomiest obrovské roje hmyzu a typické hlasné zvuky. Hlučné cikády budú doslova všade. 

V Spojených štátoch sa v týchto dňoch začínajú liahnuť dve skupiny tzv. trvalých cikád. Tohtoročný fenomén je jedinečný, pretože po prvýkrát po viac ako 200 rokoch sa objaví tento druh hmyzu súčasne. Obyvatelia sa musia pripraviť na jedno – na desivo hlasné cikádie koncerty.

Trvalé cikády rodu Magicicada sú jedným z najneobvyklejších druhov hmyzu na svete. Vyznačujú sa pravidelnými životnými cyklami. Väčšinu svojho života tieto cikády prežijú pod zemou a na povrch vychádzajú len preto, aby sa rozmnožovali.

Dve skupiny cikád naposledy spolu v roku 1803

Cikády opúšťajú svoje podzemné úkryty v 13- či 17-ročných cykloch – niektoré druhy strávia pod zemou dlhšie obdobie, iné o niečo kratšie. Jednotlivé skupiny cikád, ktoré v rovnakom čase vystupujú na povrch, sú označené pridelenými rímskymi číslami.

 


Ako vysvetlili vedci z University of Connecticut, tento rok budeme pozorovať obrovskú skupinu XIX, ktorá sa objavuje každých 13 rokov, a o niečo menej početné cikády zo 17-ročnej skupiny XIII. Naposledy sa spolu v jeden rok objavili v roku 1803.

Vedci odhadujú, že sa v každom štáte USA objavia tento rok bilióny cikád. Roj týchto cikád je navyše sprevádzajú ohlušujúce „piesne“ – zvuky, ktoré vydávajú samce, aby prilákali samice.

Bude to hlučné. Cikády môžu presahovať až 100 decibelov

Samce produkujú zvuky presahujúce aj 100 decibelov. To je dôvod, prečo sa rojenie cikád niekedy nazýva aj „cikádokalypsa“. 

Čo sa stane s cikádami, keď vyjdú na povrch? Samce sa začnú páriť so samicami. Samičky potom kladú oplodnené vajíčka do dreva mladých konárov, kde sa po niekoľkých týždňoch vyliahnu. Larvy cikád padajú zo stromov a zaliezajú pod zem, čím sa začína dlhý vývoj, ktorý trvá 13 alebo 17 rokov.

 

Cikády sú vo všeobecnosti neškodný hmyz, ktorý neprispieva k vážnym poľnohospodárskym stratám a nie sú ani agresívne. Jediným ich negatívom je to, že sú veľmi hlučné.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd