O pár dní nastane ďalší supermesiac. Čím bude tentoraz výnimočný?

O pár dní nastane ďalší supermesiac. Čím bude tentoraz výnimočný?
Veronika Salayová

O pár dní nastáva v poradí druhý superspln tohto roka. Tentoraz bude supermesiac niečím výnimočný. Na čo sa tešiť? 

Leto je v plnom prúde a ani sme sa nenazdali a o pár dní tu máme druhý superspln v poradí. Toto leto je totiž výnimočné sériou supermesiacov, ktoré štartovali v júli a potrvajú do septembrového splnu.

Prvý augustový deň tak bude opäť v znamení supermesiaca. Utorok o 20.33 hod. nastane superspln, ktorý však bude niečím výnimočný. 

O čo ide?

Najprv si však stručne vysvetlime, čo je to superspln alebo supermesiac. V podstate ide o bežný spln, no Mesiac je tentoraz bližšie k Zemi a je zdanlivo na oblohe väčší. 

Ak je Mesiac v splne a navyše je aj blízko svojho perigea, čiže najbližšie k Zemi v rámci svojej elipsovitej dráhy, vtedy svieti mimoriadne jasne. Na oblohe sa Mesiac javí väčší až o 14 % a svieti približne o 30 % jasnejšie. 

Teraz už vieme, že superspln je vlastne spln, kedy Mesiac svieti jasnejšie a pôsobí, že je väčší, vďaka čomu dostal aj prívlastok „super“. 

Čím bude výnimočný?

V roku 2023 nastáva nie 12 splnov, ako by sa mohlo zdať, ale bude ich až 13. Práve v auguste nastávajú dva splny v jednom mesiaci, čo je veľmi raritné. Augustové splny sú z tohto hľadiska výnimočné, pretože takáto situácia nenastáva často. 

V poradí druhý spln v auguste nastáva 30. augusta a takýto spln nesie pomenovanie modrý mesiac alebo modrý spln. Ide teda o označenie druhého splnu v jednom kalendárnom mesiaci. 

Môžeme ho označiť aj ako modrý supermesiac, keďže tento spln bude v poradí tretím supermesiacom v tomto roku. Oba augustové splny sú z tohto hľadiska jedinečné. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd