POLÁRNA ŽIARA: Blíži sa ďalšia geomagnetická búrka, no modely sa tentoraz nezhodujú

POLÁRNA ŽIARA: Blíži sa ďalšia geomagnetická búrka, no modely sa tentoraz nezhodujú
Veronika Salayová

Slnko je opäť raz veľmi aktívne a chrlí jednu slnečnú erupciu za druhou. Smerom k našej planéte teraz vo vesmíre putujú nabité častice zo Slnka, ktoré pravdepodobne vyvolajú polárnu žiaru.

Prognostici z NOAA informujú, že v piatok nastane geomagnetická búrka triedy G2. K Zemi totiž smeruje vymrštený prúd koronálnej hmoty zo včerajšej silnej erupcie na Slnku. 

Slnečná škvrna AR3664 už nie je taká veľká, ako bývala, ale stále je veľmi aktívna. Vo štvrtok vyprodukovala slnečnú erupciu triedy X1.4 a tento vymrštený prúd nabitých častí pri slnečnej erupcii by mal v piatok zasiahnuť magnetické pole Zeme.

Panuje neistota v predpovedi

NOAA predpovedá geomagnetickú búrku triedy G2 na piatok aj sobotu, ak by sa táto ich predpoveď naplnila.

 

Treba však zdôrazniť, že kým model NOAA predpovedá priamy zásah nabitých častíc do magnetosféry Zeme, model NASA sa s týmto scenárom nezhoduje, a preto tu panuje neistota.

Model NASA naznačuje, že zásah nebude priamy a tesne nás minie. Ak však dôjde k nárazu, výsledná geomagnetické búrka by sa mohla pretiahnuť do 1. júna, informuje špecializovaný portál pre vesmírne počasie SpaceWeather.

Polárna žiara: Aká je šanca na Slovensku?

Ak zajtra predsa len dôjde k priamemu zásahu, vznikne mierne silná geomagnetická búrka, ktorá by prechodne mohla aj zosilnieť. V tomto prípade je tu malá šanca na jej pozorovanie aj zo Slovenska, najmä zo severných okresov. Nateraz je to však stále otázne. 

 

Dobrou správou je, že Mesiac bude smerovať k novu, takže jeho jas nebude brániť prípadnému pozorovaniu, ak by predsa len nastali vhodné podmienky. Čo sa týka oblačnosti, tak väčšie šance na pozorovanie zo Slovenska sú počas noci zo soboty na nedeľu. 

Situáciu ohľadom vesmírneho počasia budeme pozorne sledovať a v prípade nových aktualizácií budeme včas informovať. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd