Blíži sa ďalšie pozorovanie polárnych žiar. Kedy bude ideálny čas?

Veronika Salayová

Do jarnej rovnodennosti ostáva už len pár dní. Zároveň je toto časové obdobie veľmi vhodné pre pozorovanie polárnych žiar. Okolo jarnej rovnodennosti sa totiž v magnetosfére Zeme vytvárajú malé trhliny, ktoré podporujú vznik úchvatných polárnych žiar. 

Obdobie jarnej rovnodennosti je obzvlášť priaznivé pre lovcov polárnej žiary. V tomto období sa totiž v magnetickom poli Zeme vytvárajú trhliny a aj slabé prúdenie slnečného vetra môže spustiť úchvatnú šou v okolí pólov.

V blízkosti rovnodenností dochádza k interakcii slnečného vetra so zemským magnetickým poľom, čo uľahčuje vstup nabitých častíc do magnetosféry a zvyšuje sa tak pravdepodobnosť oživenia veľkolepých polárnych žiar na arktickej oblohe.

Tento efekt sa odborne volá Russell-McPherronov efekt, keďže na to tento efekt prišla dvojica fyzikov na Kalifornskej univerzite v roku 1973. 

Priaznivá súhra faktorov

V týchto dňoch je úroveň slnečnej aktivity veľmi vysoká v dôsledku prítomnosti mnohých slnečných škvŕn na povrchu našej hviezdy, ktoré sú zodpovedné za mnohé vzplanutia, z ktorých niektoré sú dosť intenzívne.

Ide teda o kombináciu faktorov, ktoré zvyšujú šancu pre vznik veľmi intenzívnych polárnych žiar v období okolo jarnej rovnodennosti, teda okolo 20. marca.

Nedá sa vzhľadom na dátum jednoznačne povedať, kde všade sa polárne žiary objavia, dá sa len skonštatovať, že podmienky pre vznik budú priaznivé v dôsledku Russell-McPherronovho efektu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd