Blíži sa ďalšie sneženie. Nasledujúcu noc bude snežiť najmä na západe krajiny

Blíži sa ďalšie sneženie. Nasledujúcu noc bude snežiť najmä na západe krajiny
Peter Minárik

Víkend na Slovensku sa nesie v znamení zasneženého a zimného počasia a inak tomu nebude ani na začiatku týždňa. Už túto noc sa čaká ďalšia vlna sneženia, ktorá prinesie sneh najmä na západ krajiny, no oveľa výraznejšie sneženie príde na naše územie v utorok.

Prvé snehové vločky tejto zimnej sezóny sa už objavili prakticky všade. Chladný vzduch natiekol aj do tých najnižších polôh a aj toto ráno sa obyvatelia západného Slovenska zobudili na viacerých miestach do zasneženého rána. Obyvateľov západného Slovenska však čaká ďalšia snehová nádielka, ktorá dorazí na naše územie už túto noc.

Počasie na Slovensku začne ovplyvňovať teplý front a ten už v skorých ranných hodinách prinesie na naše územie snehovú nádielku, ktorá sa vyskytne predovšetkým na západnom a severozápadnom Slovensku. Sneženie by tak v ranných hodinách mohlo na západe spôsobovať komplikácie, no v neskorších ranných hodinách sa začne situácia zlepšovať, keďže sa bude otepľovať.

Noc mrazivá a postupne zasnežená

Naše územie je aj naďalej vystavené chladnejšiemu a vlhkému prúdeniu v ktorom sa vytvárajú zrážky. Tie sú najvýraznejšie predovšetkým na severe. Takáto situácia tu zvyčajne vždy prináša najviac snehu, čo potvrdzujú aj aktuálne zábery. V Čadci už majú aj 15 cm snehu.

takto vyzerá zasnežená Čadca, foto: Bernard
takto vyzerá zasnežená Čadca, foto: Bernard

Snehová pokrývka na zvyšku územia je oveľa nižšia a aktuálne, vplyvom kladných teplôt ,,sadá,, a topí sa. Počas noci sa však opäť čakajú mrazy a to na celom našom území. Do rána teploty poklesnú na -1 až -8 °C, no v dolinách a v kotlinách môžu teploty poklesnúť až k -13 °C.

Počas skorých ranných hodín nás však začne ovplyvňovať teplý front, ktorý prinesie už okolo 1:00 ráno sneženie, ktoré sa postupne rozšíri nad celé západné a severozápadné Slovensko.

Do rána by sa viaceré oblasti západného Slovenska mali zobudiť do zasneženého počasia. 

Ráno môže na západe aj pršať

Teplý front však okrem sneženia prinesie na naše územie aj oteplenie a to sa už v ranných hodinách prejaví na západnom Slovensku tým, že snehová pokrývka sa bude rozpúšťať a zrážky sa najmä v západnej časti Podunajskej nížiny postupne zmenia na zmiešané a kvapalné.

noc by mala priniesť sneženie na západ, pozor: tento model nezachytáva stredné a východné Slovensko
noc by mala priniesť sneženie na západ, pozor: tento model nezachytáva stredné a východné Slovensko

Snehová pokrývka, ktorá ráno príde tak bude mať životnosť len niekoľko hodín. Ďalšia vlna sneženia sa však bude blížiť od juhozápadu a prinesie celkom bohatú snehovú nádielku. Detailnejšie informácie prinesieme na našom webe podvečer.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd