Blíži sa decembrová noc padajúcich hviezd. Geminidy rozžiaria oblohu

Blíži sa decembrová noc padajúcich hviezd. Geminidy rozžiaria oblohu
Zuzana Macháčová

Už čoskoro bude decembrová obloha plná padajúcich hviezd. Meteorický roj Geminíd vyvrcholí tento týždeň. Budeme môcť vidieť 150 meteorov prechádzať oblohou za jednu hodinu.

Geminidy sú viditeľné od 4. do 17. decembra, no tento rok meteorický roj vrcholí 13. až 14. decembra. Podmienky by mali byť dobré, pretože na oblohe nebude svietiť žiara Mesiaca.

Dá sa očakávať, že oblohou preletí až 150 meteorov za hodinu. Vrchol nastane okolo 2. hodiny ráno z 13. na 14. decembra. Geminidy budú na oblohe aj noc pred a noc po vrchole, takže padajúce hviezdy budeme môcť pozorovať od stredy do piatka.

Geminidy boli spozorované v roku 1830

Meteorický roj Geminidy je jedným z najčastejšie pozorovaných astronomických javov. Ich vrchol nastáva veľmi blízko perihélia Zeme, vtedy keď je naša orbitálna rýchlosť najväčšia, čo zvyčajne vedie k rýchlejším meteorom.

Úlomky skál horia v atmosfére našej planéty a zanechávajú za sebou svetelné stopy, ktoré sa nazývajú padajúce hviezdy. Zdrojom Geminíd je asteroid 3200 Phaethon.

Prvý, kto venoval pozornosť Geminidám, bol belgický astronóm Adolphe Quetelet. V noci z 12. na 13. decembra 1830 zaznamenal 40 bolidov, teda veľmi jasných meteorov, vylietajúcich z radiantu tohto roja.

Radiant Geminid, teda miesto, z ktorého meteory zdanlivo vychádzajú, sa nachádza v súhvezdí Blíženci. Najlepšie je pozorovať meteorický roj v oblastiach mimo mestských svetiel a svetelného smogu.

Podľa odborníkov môže ísť o najviditeľnejšiu ukážku padajúcich hviezd v tomto roku.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd