Blíži sa druhý studený front, ktorý prinesie BÚRKY. V týchto oblastiach s nimi treba počítať

Blíži sa druhý studený front, ktorý prinesie BÚRKY. V týchto oblastiach s nimi treba počítať
Peter Minárik

K nášmu územiu sa blíži ďalší studený front, ktorý v nadchádzajúcich hodinách prinesie dokonca aj búrky. Po rannom prechode studeného frontu totiž prichádza ďalší studený front, ktorý prinesie výraznejšiu dynamiku, ktorá dopomôže iniciácii búrok.

V priebehu skorých ranných hodín začal cez naše územie postupovať studený front, ktorý prinášal vlnu zrážok. Tá sa aktuálne odsúva smerom nad východné Slovensko a na západe sa prechodne aj vyčasuje. Tento studený front priniesol na naše územie len zopár milimetrov zrážok. Zrážkomery evidujú zväčša do 5 mm.

V týchto chvíľach však začína z Nemecka smerom nad Českú republiku postupovať ďalší studený front, ktorý sa vydá po rovnakej trase ako ranný front

očakávaná synoptická situácia na dnešné popoludnie
očakávaná synoptická situácia na dnešné popoludnie, zdroj: ČHMÚ

Tentoraz však bude mať studený front intenzívnejšie prejavy, nakoľko za týmto studeným frontom sa natláča od severu veľmi studený, pôvodom arktický vzduch a teplotný kontrast a vlhkosť prúdenia prinesie počas popoludnia do strednej Európy búrky, ktoré by mohli byť aj výraznejšie, no nie nebezpečné.

 

Búrky hrozia po 15:00

Numerické modely avizujú, že prvé búrky by sa mohli začať tvoriť už okolo 14:00 nad územím Poľska a Českej republiky. Pre nás najpodstatnejší čas je 16:00, kedy by sa prvé búrky mohli objaviť aj na našom území.

Búrky na našom území hrozia až do zhruba 21:00, kedy začne postupovať samotná vlna studeného frontu, ktorá prinesie dážď.

Najvyššia pravdepodobnosť výskytu búrok je v oblasti západného a severozápadného Slovenska, kde je aktuálne zhruba 30% šanca výskytu búrok. Smerom na východ pravdepodobnosť búrok výrazne klesá a dostáva sa pod 10%.

očakávaná pravdepodobnosť dnešných búrok
očakávaná pravdepodobnosť dnešných búrok, iMeteo.sk

Pripomíname, že dnešné búrky by na našom území nemali byť intenzívne a pôjde skôr o zaujímavú pripomienku toho, že búrková sezóna pomaly začína.

 

Čo však bude najpodstatnejšie je následné ochladenie, ktoré nás po studenom fronte čaká. Teploty poklesnú výrazne, vrátia sa nočné mrazy a na severe nie sú vylúčené ani snehové vločky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 10 °C
Pankrác
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Jasno
24 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Prehánky
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Dážď
19 °C / 6 °C
Svetozár
Piatok
Oblačno
20 °C / 5 °C
Gizela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd