Blíži sa k nám ďalší závan zimy

Peter Minárik

V nadchádzajúcich dňoch nám hrozí ďalší závan zimy, ktorý prinesie rozbitie polárneho vortexu. Polárny vortex je zložitý jav v atmosfére. Zjednodušene ide o obrovský vír v ktorom rotuje studená masa vzduchu. Na severnej pologuli rotuje tento vzduch v okolí Arktídy od západu smerom k východu. Stabilný polárny vortex prináša aj do Európy pomerne teplé počasie. Jeho rozbitie však naopak prináša ochladenie.

Polárny vzduch už nerotuje okolo severného póla, ale polárna cirkulácia sa naruší a vzduch sa začne prepadávať do stredných zemepisných šírok. To sa stane aj v nadchádzajúcich dňoch. Na animácii vývoja teploty v hladine 850 hPa môžete vidieť zatečenie studeného vzduchu počas nadchádzajúceho víkendu.

Cez víkend nás teda čaká ochladenie, ktoré by v budúcom týždni malo priniesť maximálne denné teploty na úrovni len do +10°C a návrat mrazov. Na hory sa taktiež vráti aj sneženie, ktoré môže opäť doraziť aj do nižších polôh. Vyhliadku na tieto dni si pozrite TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd