Blíži sa k nám nepoznaný asteroid veľkých rozmerov. Čoskoro okolo nás preletí

Veronika Salayová

Vedci z NASA Near Earth Research Center (CNEOS) objavili minulý utorok nový asteroid. Objekt nazvaný 2022 OE2 čoskoro preletí okolo Zeme.

Pred týždňom sa vedcom prvýkrát podarilo spozorovať dovtedy neznámy asteroid. Objekt s názvom 2022 OE2 sa má priblížiť k našej planéte už onedlho.

Experti z NASA Near Earth Object Research Center (CNEOS) informovali, že objekt preletí veľmi blízko Zeme v noci zo stredy na štvrtok.

Odhaduje sa, že o 2:23 hod. bude približne 5,149 milióna kilometrov od našej planéty. Keďže je to 13-násobok vzdialenosti medzi Zemou a Mesiacom, nepredstavuje pre nás žiadnu hrozbu.

Vesmírna skala bude letieť aj veľkou rýchlosťou. Podľa údajov CNEOS bude asteroid letieť až 40-krát rýchlejšie ako guľka z pušky.

Veľký ako Empire State Building

Priemer novoobjaveného asteroidu 2022 OE2 môže byť až 380 metrov. Pre porovnanie je asteroid veľký ako slávny Empire State Building v New Yorku, samozrejme, za predpokladu, že sa vedci pri odhadovaní jeho veľkosti nemýlia.

Vedci vysvetľujú, že odhadnúť veľkosť asteroidov môže byť ťažké, pretože astronómovia často určujú veľkosť objektu podľa jeho jasu na oblohe.

Podľa vedcov je mimoriadne ťažké vidieť takéto skaly, pretože sú často malé a hlavne veľmi tmavé v porovnaní s inými nebeskými telesami.

Pri blízkom prelete astronómovia získajú viac informácií o tomto novom asteroide a presne určia jeho rozmery, typ a pod.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd