Blíži sa najočakávanejšia ASTROUDALOSŤ tohto roka. Na oblohe sa objaví veľmi jasná kométa

Veronika Sádovská

Na oblohe čoskoro uvidíme veľmi jasnú kométu. Na nočnej oblohe sa ukáže nádherné divadlo. Kedy a kde ju budeme môcť vidieť?

Jedným z najzaujímavejších a najočakávanejších nebeských úkazov roku 2024 by mohla byť kométa s označením C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS. Tá by mala byť viditeľná na oblohe od septembra do októbra a prinesie úžasnú nebeskú „podívanú".

Kométa Tsuchinshan-ATLAS už vyvolala rozruch na sociálnych sieťach, napísali sa optimistické články o tom, ako by mohla urobiť skvelú šou. V článku publikovanom na Space.com Jonti Horner, astronóm a astrobiológ z University of Southern Queensland v Austrálii, prezradil všetko, čo potrebujete vedieť o tomto novom nebeskom návštevníkovi.

Tá sa bude na jesennej oblohe, najmä v priebehu októbra nachádzať na večernej oblohe po západe Slnka a pokiaľ sa naplnia predpovede o jej predpokladanej jasnosti, bude pozorovateľná voľným okom.

 

Máme pred sebou najväčšiu udalosť tohto roka

Tie najoptimistickejšie predpovede dokonca sľubujú, že by kométa mohla byť jasnejšia ako kométa NEOWISE z roku 2020. Avšak ako kométa nakoniec bude jasná, sa dopredu nevie; je teda potrebné brať možnosti viditeľnosti kométy s rezervou.

Každý rok sa objaví niekoľko desiatok nových komét. Prevažná väčšina je príliš slabá na to, aby ich bolo možné vidieť voľným okom. Možno jedna kométa za rok sa priblíži k hranici viditeľnosti voľným okom. Občas však dorazí oveľa jasnejšia kométa. Pretože kométy sú objekty prchavej a prechodnej krásy, objav kométy s takýmto potenciálom vždy prináša veľké vzrušenie.

Kométa C/2023 A3, ktorú nezávisle objavili astronómovia z observatória Purple Mountain v Číne aj zo systému varovania, ATLAS, sa v súčasnosti nachádza medzi obežnými dráhami Jupitera a Saturnu, asi miliardu kilometrov od Zeme. Klesá dovnútra a pohybuje sa po obežnej dráhe, ktorá ju v septembri 2024 vynesie asi 59 miliónov kilometrov od Slnka.

Skutočnosť, že kométa bola nájdená, keď bola tak ďaleko, je jedným z dôvodov vzrušenia astronómov. Hoci je v súčasnosti príliš slabá na to, aby ju bolo možné vidieť voľným okom, je veľmi jasná na to, že je tak ďaleko od Slnka, a pozorovania naznačujú, že sleduje obežnú dráhu, ktorá by jej umožnila stať sa skutočne veľkolepou, vysvetľuje Horner.

C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS zachytená 6. augusta 2023 v Taliansku
C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS zachytená 6. augusta 2023 v Taliansku, Virtual Telescope Project

Aký je recept na veľkolepú kométu?

Všetko závisí od kombinácie dráhy kométy cez Slnečnú sústavu a potenciálnej veľkosti jej jadra, jej pevného stredu. Keď sa kométy približujú k Slnku, zahrievajú sa a ich povrchové ľady sublimujú (premieňajú sa z pevného na plynné).

Tento plyn, vybuchujúci z povrchu kométy, nesie so sebou prach a obaľuje jadro v niečom, čo sa nazýva kóma, obrovský oblak plynu a prachu. Kóma je potom odtiahnutá od Slnka slnečným vetrom, výsledkom čoho je chvost (alebo chvosty) smerujúce priamo preč od Slnka.

 

Čím bližšie je kométa k Slnku, tým je jej povrch teplejší a ona &aktívnejšia. Historicky veľká väčšina najjasnejších a najpozoruhodnejších komét sledovala dráhy, ktoré ich priviedli bližšie k Slnku ako k obežnej dráhe Zeme. Čím bližšie, tým lepšie a Tsuchinshan-ATLAS túto požiadavku určite spĺňa.

Zdá sa, že táto kométa predčila všetky ostatné. Podľa všetkého má veľké jadro, vďaka čomu je jasnejšia (dostatočná na to, aby bola objavená tak ďaleko od Slnka). Je predurčená na veľmi blízke stretnutie s našou hviezdou.

A čo je najzaujímavejšie, prejde takmer priamo medzi Zemou a Slnkom a priblíži sa na 70 miliónov kilometrov od nás len dva týždne po perihéliu (najbližší prechod k Slnku). Čím bližšie je kométa k Zemi, tým jasnejšia sa nám javí.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd