Blíži sa oficiálny začiatok zimy. Čaká nás najkratší deň v roku. Kedy?

Blíži sa oficiálny začiatok zimy. Čaká nás najkratší deň v roku. Kedy?
Zuzana Macháčová

Tento týždeň začína astronomická zima. Zároveň nastáva zimný slnovrat, čiže prežijeme najkratší deň v tomto roku. Potom sa dni budú postupne predlžovať.

Zimný slnovrat, ktorým sa astronomická zima začína, nastane už tento týždeň.  Kým meteorologická zima nastala 1. decembra, tá astronomická oficiálne začína v piatok 22. decembra o 4:27 hod. 

Zároveň nás čaká aj najkratší deň a najdlhšia noc v roku. Počas zimného slnovratu je južná pologuľa najviac priklonená k Slnku. Na severnú pologuľu dopadajú slnečné lúče v tento deň najšikmejšie.

V miernych zemepisných šírkach na severnej pologuli, kde sa nachádza aj Slovensko, dosahuje slnko najmenšiu výšku nad obzorom a čas medzi východom a západom Slnka je najkratší.

Deň bude trvať približne 8 hodín

Dĺžka piatkového dňa od východu po západ slnka bude trvať približne 8 hodín v závislosti od geografickej polohy. Platí pravidlo, že čím je poloha severnejšie, tým je deň kratší, resp. tým je kratší čas slnečného svitu.

Každým ďalším dňom bude noc kratšia a dni sa budú predlžovať až do letného slnovratu v júni, kedy začne astronomické leto.

Obdobie kalendára má svoje pevné dátumy. Kalendárna zima sa začína vždy 22. decembra, takže tento rok sa jej začiatok zhoduje so začiatkom astronomickej zimy.

Akým počasím odštartuje oficiálne zima sa dozviete v našej dennej predpovedi počasia, ktorú nájdete TU. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
22 °C / 6 °C
Bernard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd