Blíži sa silná geomagnetická búrka triedy G3. Objaví sa na Slovensku aj polárna žiara?

Blíži sa silná geomagnetická búrka triedy G3. Objaví sa na Slovensku aj polárna žiara?
Veronika Salayová

Našu Zem čoskoro zasiahne silná geomagnetická búrka triedy G3. Takto silné slnečné búrky dokážu vyvolať polárnu žiaru aj v stredných zemepisných šírkach. Dočká sa aj Slovensko? 

Slnečná škvrna AR3500 veľkolepo vybuchla počas včerajšieho dňa, 28. novembra, a vytvorila masívnu slnečnú erupciu triedy M 9,8.

Pulz extrémneho ultrafialového žiarenia dokonca zatemnil krátkovlnnú rádiovú komunikáciu naprieč južným Tichým oceánom a časťami Ameriky. Námorníci a amatéri rádiových sietí si mohli všimnúť stratu signálu na frekvenciách pod ~20 MHz až hodinu po erupcii.

Čo je to Cannibal CME?

Explózia odmrštila prúd nabitých častí priamo na Zem. Podľa modelu NASA výron koronálnej hmoty CME zasiahne aj našu Zem, a to už v najbližších dňoch. Tento výron zároveň môže so sebou strhnúť jeden z niekoľkých pomalších CME. 

Ak by sa tak stalo, tak by sa mohol vytvoriť tzv. Cannibal CME, ktorý by mal dosť energie na to, aby spustil na Zemi geomagnetickú búrku triedy G3, teda silnú geomagmetickú búrku. 

K našej planéte smerujú podľa špecializovaného portálu pre vesmírne počasie Space Weather tri, možno štyri CME po sérii výbuchov na Slnku. 

Predpokladaný čas príchodu CME, ktorá následne pri interakcii s magnetosférou Zeme vyvolá geomagnetickú búrku, sa predpokladá 30. novembra a 1. decembra, čiže vo štvrtok a piatok.

Polárna žiara aj u nás?

Geomagnetické búrky G3 spôsobujú najmä narušenie správneho fungovania satelitných technológií, vrátane rádiového, internetového či mobilného signálu. Treba sa preto pripraviť aj na možné výpadky signálu. Okrem toho však tieto búrky prinášajú aj polárne žiary do stredných zemepisných šírok, kam spadá aj územie Slovenska. 

Je teda šanca, že počas piatkovej a sobotnej noci pri takto silnej geomagnetickej búrke uvidíme polárnu žiaru aj z nášho územia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
18 °C / 6 °C
Ingrida
Zajtra
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd