Blíži sa udalosť desaťročia − úplné zatmenie Slnka. Môžeme sa naň tešiť aj my?

Blíži sa udalosť desaťročia − úplné zatmenie Slnka. Môžeme sa naň tešiť aj my?
Veronika Salayová

Svet sa pripravuje na veľkú astronomickú udalosť. Tento rok nastane úplné zatmenie Slnka, ktoré na vlastné oči bude môcť pozorovať viac ako 30 miliónov ľudí. Môžeme sa začať tešiť aj my na Slovensku?  

Všetci milovníci vesmírnych udalostí sa pripravujú na jednu z najväčších astronomických udalostí desaťročia − nastane totiž úplné zatmenie Slnka. 

Úplné zatmenie Slnka, pri ktorom Mesiac úplne zakryje Slnko počas dňa, sa uskutoční 8. apríla.

Dočkáme sa zatmenia?

Toto nebeské divadlo, ktoré na pár minút zatemní dennú oblohu, bude vidieť približne 32 miliónov ľudí, ktorí sa už teraz môžu tešiť. Zvyšok sveta sa úplného zatmenia Slnka nedočká.

Určite sa pýtate, či sa môžeme tešiť aj my. Máme pre vás zlú správu. Slovensko sa, bohužiaľ, medzi tieto šťastné krajiny neradí. Úplné zatmenie Slnka totiž z Európy nebude možné pozorovať a dočkajú sa ho iba obyvatelia v úzkom páse Severnej a Strednej Ameriky.

Greg Brown, astronóm z Royal Greenwich Observatory, povedal: „Pre pozorovateľov v Severnej Amerike je toto najlepšia šanca vidieť úplné zatmenie Slnka v tomto desaťročí.“

Dlhý úzky pás naprieč kontinentom

Úplné zatmenie Slnka sa začne 8. apríla nad južným Tichým oceánom. Ak to počasie dovolí, prvé miesto, ktoré zažije zatmenie, je tichomorské pobrežie Mexika o 11.07 miestneho času. 

Cesta zatmenia bude pokračovať z Mexika do Texasu a ďalej bude prechádzať cez Oklahomu, Arkansas, Missouri, Illinois, Kentucky, Indianu, Ohio, Pensylvániu, New York, Vermont, New Hampshire a Maine.

Zatmenie následne vstúpi do Kanady v južnom Ontáriu a bude pokračovať cez Quebec, New Brunswick, Ostrov princa Edwarda a Cape Breton.

Vzácna vesmírna udalosť nad kontinentálnou Severnou Amerikou skončí na atlantickom pobreží Newfoundlandu v Kanade o 17:16 miestneho času. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
24 °C / 4 °C
Blažena
Zajtra
Jasno
24 °C / 10 °C
Pankrác
Pondelok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Jasno
24 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Prehánky
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Dážď
19 °C / 6 °C
Svetozár
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd