Blíži sa vzácna kozmická udalosť. Na ďalšiu si musíme počkať až do roku 2031

Veronika Salayová

O pár dní nastane vo svete veľmi vzácna kozmická udalosť. Ide o hybridné zatmenie Slnka, ku ktorému dochádza len niekoľkokrát za storočie. Najbližšie takéto špecifické zatmenie nastane až v roku 2031. 

Vzácna kozmická udalosť − hybridné zatmenie Slnka − nastane už o pár dní, a to vo štvrtok 20. apríla. Hybridné zatmenia sú pomerne zriedkavé a vyskytujú sa len niekoľkokrát za storočie. 

Toto zatmenie Slnka je špecifické tým, že prechádza z úplného zatmenia na prstencové. Aj preto dostalo pomenovanie hybridné, keďže kombinuje v sebe dva typy zatmení.

Vyskytuje sa v dôsledku zakrivenia Zeme a tieňa Mesiaca a nastáva, keď je Mesiac na svojej eliptickej dráhe čo najďalej od Zeme a keď sa tieň stretáva s povrchom našej planéty.

Zlou správou pre Európanov je, že túto výnimočnú kozmickú udalosť si nemôžeme vychutnať na vlastné oči. Dôjde k nemu totiž na opačnej strane zemegule. 

Odkiaľ a kedy bude pozorovateľné?

Hybridné zatmenie bude viditeľné zo Západnej Austrálie, Východného Timoru a východnej Indonézie. Niektorí pozorovatelia oblohy v tejto oblasti uvidia úplné zatmenie Slnka, zatiaľ čo iní uvidia prstencové zatmenie. Ďalší pozorovatelia budú svedkami len čiastočného zatmenia Slnka.

Toto hybridné zatmenie sa objaví ako úplné alebo prstencové zatmenie Slnka pri pohľade zo Západnej Austrálie vo štvrtok od 4:29 do 4:35 hod. nášho času, vo Východnom Timore od 5:19 do 5:22 hod. a v Indonézii od 5:23 do 5:58 hod.

Dráha hybridného zatmenia na oblohe. Zdroj: NASA Goddard Space Flight Center
Dráha hybridného zatmenia na oblohe. Zdroj: NASA Goddard Space Flight Center

Nebeská udalosť sa objaví ako čiastočné zatmenie v mnohých iných krajinách, vrátane Francúzskych južných a antarktických území, kde Mesiac zakryje 93 % Slnka, na Marshallových ostrovov s 95 % zatmením či v Papuy Novej Guiney s 87 % zatmením.

Posledné hybridné zatmenie nastalo pred 10 rokmi a k ďalšiemu hybridnému zatmeniu Slnka dôjde o 8 rokov, konkrétne v novembri 2031, zatiaľ čo ďalšie nastane až 23. marca 2164.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
25 °C / 9 °C
Galina
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd