Blížia sa k nám dva hrôzostrašné asteroidy s dĺžkou až 1 km. Môžeme ich na oblohe aj pozorovať

Blížia sa k nám dva hrôzostrašné asteroidy s dĺžkou až 1 km. Môžeme ich na oblohe aj pozorovať
Veronika Salayová

K Zemi sa veľkou rýchlosťou približujú dva naozaj obrovské asteroidy, ktoré môžu dosahovať dĺžku až 1 000 metrov. Sú také veľké, že je ich dokonca možné na nočnej oblohe aj pozorovať. 

Podľa predpovedí sa budúci pondelok k našej Zemi priblíži asteroid s označením 2013 NK4. Ide v skutku o veľký asteroid, ktorý svojou veľkosťou vzbudzuje hrôzu, keďže je väčší než väčšina asteroidov. 

Na základe svojej jasnosti sa predpokladá, že bude mať priemer medzi 400 a 1 000 metrov, čo znamená, že tento vesmírny objekt by spôsobil extrémnu miestnu devastáciu s potenciálne globálnymi účinkami na klímu, ak by zasiahla Zem.

 

Našťastie, takéto nebezpečenstvo nám podľa NASA určite nehrozí, teda aspoň v priebehu budúceho storočia, takže dôvod na obavy nie je. 

Kde na oblohe hľadať asteroid?

Asteroid je však natoľko veľký, že ho bude možné celosvetovo vidieť na oblohe, a to od 13. apríla až do 30. apríla, nie však voľným okom. Na jeho pozorovanie budete potrebovať ďalekohľad. 

Okrem tohto asteroidu sa k Zemi blíži ešte jeden, ktorý je približne rovnako veľký. Tento má označenie 2015 DE198, avšak preletí vo väčšej vzdialenosti od našej planéty, takže ani v tomto prípade zrážka so Zemou nehrozí.

dráha letu asteroidu
dráha letu asteroidu, zdroj: spacereference.org

Asteroid obieha okolo Slnka každých 1 080 dní, čo je 2,96 roka. Na základe svojej jasnosti a spôsobu, akým odráža svetlo, má tento vesmírne objekt priemer takmer 1 km, takže je väčší ako 97 % asteroidov. 

 

V pondelok 15 apríla tak okolo našej planéty preletia dva veľmi veľké asteroidy, ktoré však pre Zem nepredstavujú žiadne riziko.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd