Blížia sa výrazné zrážky. Prinesú aj SNEŽENIE. Kde treba rátať so snehom?

Blížia sa výrazné zrážky. Prinesú aj SNEŽENIE. Kde treba rátať so snehom?
Peter Minárik

Nad naše územie sa práve v týchto chvíľach blíži vlna pomerne výrazných zrážok, ktorá prinesie upršanú sobotu. Bude však aj snežiť a hranica sneženia bude ležať nižšie, ako v uplynulých dňoch.

Na začiatku tohto týždňa došlo na našom území k prudkej zmene o ktorú sa pričinili hneď dva výrazné studené fronty, za ktorými k nám začal prúdiť chladný vzduch od severu. Teraz sa k nášmu územiu blíži ďalší studený front, ktorý prinesie ďalšiu vlnu zrážok a dokonca aj sneženie.

Tento studený front k nám postupuje po okraji pomerne výraznej tlakovej níže, ktorej stred sa presúva z Nemecka nad Poľsko. Okrem ochladenia nás zasiahnu aj výraznejšie zrážky.

 

Blíži sa lejak, ale aj sneženie

Už počas dnešného dňa sa na našom území vyskytovali početné prehánky, z ktorých niektoré boli aj výraznejšie. Dokonca sa jednalo o bleskovo aktívne prehánky. Výrazné búrky sa však nevyskytli a udrelo len zopár bleskov. Vzhľadom k tomu, že vo výškach je pomerne chladno, tak sa v niektorých oblastiach vyskytli aj krúpky.

Teraz sa k nám blíži ďalšia vlna pomerne výraznejších zrážok, ktoré budú počasie ovplyvňovať predovšetkým v noci a v sobotu dopoludnia. Počas soboty sa výraznejšie zrážky očakávajú najmä na severe, na zvyšku územia prejdú zrážky do prehánok.

Najbližší víkend tak bude sychravý a chladný. Najviac zrážok by malo spadnúť v oblasti severozápadného a severného Slovenska, kde sa očakáva od 10 do 20 mm zrážok.

očakávané celkové úhrny zrážok
očakávané celkové úhrny zrážok
 

Kde počítať so snehom?

Za studeným frontom k nám okolo tlakovej níže začne už počas noci prúdiť ešte chladnejší vzduch a to o zhruba 3 °C. Hranica sneženia by sa tak mala postupne znížiť z aktuálnych 900 až 1000 m n.m. na približne 500 až 700 m n.m. Predovšetkým zrána však môže hranica sneženia ležať aj nižšie.

Znamená to teda, že ďalšie zrážky prinesú snehové vločky aj do ďalších obývaných oblastí predovšetkým na severe Slovenska.

Komplikácie môžu prísť predovšetkým v raných hodinách, kedy bude chladno, na severe aj mrazivo a hranica sneženia bude ležať nízko. Vytvoriť sa totiž môže slabý poprašok snehu a ten predstavuje potencionálne problémy predovšetkým pre dopravu.

Pokiaľ teda plánujete cestovať do severných regiónov Slovenska a už máte zimné gumy, tak sa odporúčame vyhnúť predovšetkým nočným a ranným hodinám, kedy môžu byť cesty šmykľavé. Aktuálnu polohu blížiacich sa zrážok si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 7 °C
Žigmund
Zajtra
Prehánky
26 °C / 9 °C
Galina
Sobota
Skoro jasno
27 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Oblačno
24 °C / 6 °C
Monika
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd