Asteroid veľký ako mrakodrap objavili len pred pár dňami. Dnes okolo nás tesne „prefrčí“

Asteroid veľký ako mrakodrap objavili len pred pár dňami. Dnes okolo nás tesne „prefrčí“
Veronika Salayová

Dnes v relatívne malej vzdialenosti okolo našej planéty obieha asteroid, ktorý astronómovia objavili iba pred pár dňami. Okrem neho dnes prelietajú ešte štyri ďalšie vesmírne kamene. 

Asteroid 2024 BR4 bol objavený iba pred pár dňami, a to 30. januára v Arizone. Táto vesmírna skala hneď zaujala verejnosť vďaka svojej relatívnej blízkosti k Zemi.

S odhadovaným priemerom 130 až 300 metrov je asteroid dostatočne veľký na to, aby bol zaujímavý, ale nie dostatočne veľký na to, aby vyvolal obavy z katastrofického dopadu.

Väčšina asteroidov sa nachádza v hlavnom páse medzi Marsom a Jupiterom, ale občas sa niektorý z nich priblíži k našej planéte, ako napríklad aj tento asteroid 2024 BR4. Objekt patrí do skupiny asteroidov Apollo a jeho obežná dráha pretína dráhu Zeme. 

 

Asteroid veľký ako mrakodrap alebo ako 6 futbalových ihrísk sa dnes k Zemi priblíži na vzdialenosť 4,6 milióna kilometrov od našej planéty, čo je z astronomického hľadiska malá vzdialenosť. 

Dnes je vo vesmíre akosi rušno

V stredu však okrem tohto novoobjaveného asteroidu prelietava okolo Zeme celkovo päť asteroidov, pričom všetky v okruhu 5 miliónov kilometrov. Zvyšné štyri vesmírne objekty sú však podstatne menšie ako tento, ktorý objavili len pred dvomi týždňami. 

 

NASA so svojím intenzívnym sledovaním viac ako 33 000 objektov v blízkosti Zeme uviedla, že riziko akéhokoľvek významného dopadu na našu planétu zostáva v dohľadnej budúcnosti minimálne.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd