Bociany sa pripravujú odlet

Peter Minárik

Bociany sa na našom území začínajú pripravovať na odlet. Meteorologické leto totiž pomaly končí a to je pravý znak toho, aby bociany balili kufre. Môžete si všimnúť, že v uplynulých dňoch sa začali zhromažďovať do skupiniek, čo je prvá príprava na spoločný odlet. Takto bociany trávia niekoľko dní a následne odlietajú do ,,teplých krajín,,.

,,Slovenské,, bociany sa vydávajú smerom k Turecku, kde preletia Bospor a odtiaľ zamieria smerom nad Izrael a pozdĺž Nílu putujú do strednej Afriky. Bociany denne nalietajú 100-200 km a to počas dňa. Je pritom zaujímavé, že cestou do Afriky letia pomalšie ako cestou naspäť. Keď k nám totiž prilietajú, tak letia aj 500 km za deň. Dôvod prečo ku nám lietajú rýchlejšie ako od nás spočíva v tom, aby si zabezpečili hniezda čo najrýchlejšie. Aj pri nich teda platí: ,,Ten kto prvý príde, prvý melie,,..

Nie všetky bociany však odlietajú do Afriky. Zostávajú tu slabé jedince, ktoré nie sú schopné uraziť takúto cestu, resp. ešte jedince, ktoré sa vyliahli neskôr a nie sú schopné ešte letu. U nás si hľadajú teple zákutia, kde sa snažia prezimovať.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd