Bojíte sa búrok? Vedcom sa prvýkrát podarilo odvrátiť blesky

Bojíte sa búrok? Vedcom sa prvýkrát podarilo odvrátiť blesky
Veronika Salayová

Vedcom sa prvýkrát podarilo odvrátiť blesky, a to za pomoci špeciálnych laserov. Zistili, že lasery môžu fungovať ako virtuálne bleskozvody, ktoré presmerujú smer konkrétnych bleskov počas búrok.

Tím európskych vedcov prišiel s veľkým vedeckým pokrokom − odvrátiť blesky počas búrok. Túto novú technológiu vítajú najmä tí, ktorí sa boja búrok. Najnovšie výsledky ukazujú silný potenciál v budúcnosti.

Vedci umiestnili laserový stroj veľkosti auta blízko veže na vrchu Säntis vo Švajčiarsku. Táto veža bola vybraná preto, že na rozdiel od prísloví o tom, že blesk nikdy neudrie dvakrát na to isté miesto, blesky práve toto miesto zasiahnu asi 100-krát za rok – údajne najviac v Európe.

Blesky boli presmerované

Počas šesťhodinovej búrky laserové impulzy zmenili smer štyroch bleskových výbojov. Jeden z bleskov, vyskytujúci sa pod relatívne jasnou oblohou, bol zaznamenaný pomocou dvoch vysokorýchlostných kamier. Ukázalo sa, že blesk sledoval dráhu laserových lúčov najmenej 50 metrov.

Foto: IFL Science
Foto: IFL Science

„Hoci je táto oblasť výskumu veľmi aktívna už viac ako 20 rokov, toto je prvý výsledok, ktorý experimentálne demonštruje blesky vedené lasermi,“ píšu autori štúdie. Dva predchádzajúce pokusy dosiahnuť niečo podobné zlyhali. Autori pripisujú svoj úspech použitiu oveľa rýchlejších laserových impulzov.

Najväčším problémom v budúcnosti bude, že táto technológia navádzania blesku nebude lacná. Zostrojenie tohto jedného stroja trvalo vedeckému tímu až tri roky a stála státisíce eur.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd