Bow echo sa ženie cez Maďarsko k nášmu územiu. Búrkový systém zasiahne Slovensko už čoskoro

Peter Minárik

Nad Maďarskom sa aktuálne nachádza rozsiahly búrkový systém, na ktorom sa vyskytuje bow echo. Tento búrkový systém sa začal formovať nad Chorvátskom a aktuálne sa rozvíja na juhozápade Maďarska. Podľa predpovedí by vo večerných hodinách mal tento búrkový systém doraziť aj na naše územie.

Toľko avizovaný búrkový systém, ktorý sa mal formovať dnes popoludní juhozápadne od nášho územia a vo večerných hodinách mal doraziť až nad naše územie sa už skutočne sformoval a už teraz vidíme jeho rozsiahlosť a sprievodné javy. Tento búrkový systém postupuje k nášmu územiu a s blížiacim sa západom Slnka začne postupovať cez Slovensko.

Búrkový systém postupuje cez Maďarsko

V priebehu popoludňajších hodín sa nad Slovinskom, Chorvátskom a Srbskom vyskytovalo niekoľko samostatných búrok, ktoré sa následne spájali do väčších búrkových systémov vo forme multiciel, ktoré sa následne formovali do ďalších výraznejších celkov.

Aktuálna situácia je taká, že sa sformoval rozsiahly búrkový systém, ktorý začína v rakúskom meste Graz, postupuje k maďarskému mestu Szombathely, kde sa láme smerom k juhu Maďarska do mesta Pecs a následne okolo chorvátsko-slovinskej hranice siaha až k Belehradu.

aktuálna poloha búrkového systému
aktuálna poloha búrkového systému, zdroj: ventusky
 

Ide teda o rozsiahly búrkový systém, ktorý má dĺžku niekoľkých stoviek kilometrov. Takéto búrkové celky sú veľmi nebezpečné a v letnom období spôsobujú rozsiahlejšie a plošnejšie problémy a škody. To aktuálne zaznamenávajú najmä v Maďarsku.

Na juhozápade krajiny sa dokonca na tomto búrkovom systéme sformovalo bow echo, čo je veľmi nebezpečný jav.

Čo je bow echo a čo prináša?

Bow echo je meteorologický jav, ktorý sa často vyskytuje v búrkových systémoch. Názov pochádza z jeho typického tvaru na radarových snímkach, ktorý pripomína luk (angl. bow). Tento jav je spojený s konvektívnymi búrkami

Bow echo má charakteristický zakrivený tvar na radarových snímkach, ktorý pripomína luk alebo oblúk. Tento tvar vzniká v dôsledku silného prúdenia vzduchu vo vnútri búrkového systému. To môžeme pozorovať aj na radarovom zábere nad Maďarskom. Všimnite si oblúk búrkového systému.

bow echo nad Maďarskom
bow echo nad Maďarskom
 

Bow echo je často spojené s veľmi silným vetrom na povrchu, ktorý môže dosahovať rýchlosť až 100 km/h alebo viac. Tento vietor je výsledkom tzv. rear-inflow jetu, čo je prúd vzduchu, ktorý sa vracia späť do búrkového systému zo zadnej strany. Bow echo môže prinášať intenzívne zrážky v krátkom čase, čo môže viesť k lokálnym záplavám. Tieto dažde sú zvyčajne sústredené v oblasti, kde sa búrkový systém pohybuje.

Dáta z meteorologickej stanice Pécs zaznamenali silný vietor s rýchlosťou až okolo 100 km/h, čo je veľmi nebezpečný vietor schopný páchať materiálne škody. Pohybujúci sa búrkový systém je teda veľmi nebezpečný a môže nad Maďarskom spôsobiť plošnejšie materiálne škody.

 

Búrkový systém zasiahne aj Slovensko

Podľa aktuálnych nowcastingových predpovedí sa tento búrkový systém bude presúvať ďalej smerom k severovýchodu až k severu, k Slovensku.

Okolo západu Slnka by tento búrkový systém mal doraziť aj nad naše územie. Najsilnejší by mal byť v Podunajskej nížine, kde hrozí predovšetkým silný nárazový vietor. Odporúčame preto sledovať vývoj búrok na radare.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd