Bratislavu a ďalšie mestá na západe zasiahne búrka. Vo Viedni majú supercelu

Peter Minárik

Nad naše územie práve v týchto chvíľach postupuje prvá výraznejšia búrka dnešného dňa. O niekoľko minút zasiahne Bratislavu a ďalšie mestá a obce na západnom Slovensku. Našťastie by však búrky mali slabnúť.

Na Slovensku zatiaľ udrelo len 303 bleskov a vyskytovali sa predovšetkým búrky, viazané na orografiu. Všetky búrky sa tak vyskytli len na severe Slovenska v pohraničných regiónoch s Poľskom.

Teraz sa však začína na západnom Slovensku, presne v súlade s predpoveďou oblačnosť zväčšovať a blížia sa búrky. Tie už čoskoro zasiahnu okolie Bratislavy a budú postupovať ďalej smerom k východu až k severovýchodu.

Nad Viedňou je supercela

Komplex hneď niekoľkých búrok sa v týchto chvíľach ženie Viedenskou panvou smerom k nášmu územiu. Najintenzívnejšia búrková bunka zasiahla Viedeň a táto búrková bunka prerástla až do supercely. Tá práve teraz opúšťa východnú Viedeň a mieri k našim hraniciam.

supercela nad Viedňou
supercela nad Viedňou, foto: Marcus
 

Očakáva sa však, že búrková bunka zoslabne a o supercelu by sa už v nadchádzajúcich minútach nemalo jednať.

Ďalší rozvoj búrok nad západným Slovenskom

Numerické modely avizujú, že búrky i keď v oslabenej miere by mali z Rakúska doraziť už o niekoľko minút nad naše územie.

 

Očakávať môžete predovšetkým dážď a v jadre búrok aj výskyt menších krúp. Keďže vzduchová hmota nad západným Slovenskom je instabilná, tak treba počítať s tým, že na západe Slovenska môže dôjsť k ďalšiemu rozvoju búrok. Sledujte preto búrky na radare.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd