Brazíliu trápia záplavy. Voda ničí domovy a zabíja ľudí. Množstvo obyvateľov je nezvestných

Brazíliu trápia záplavy. Voda ničí domovy a zabíja ľudí. Množstvo obyvateľov je nezvestných
Dominik Cenkner

Rozsiahle záplavy, ktoré v týchto dňoch sužujú juh Brazílie, majú zhruba 30 obetí. Ďalších najmenej 60 ľudí je nezvestných. Informovali o tom miestne úrady.

Guvernér štátu Rio Grande do Súl, Eduardo Leite povedal, že počet obetí ďalej porastie. Podľa brazílskych médií, ktoré situáciu v krajine pozorne sledujú, sa pretrhla jedna z preťažených priehrad a pri ďalších štyroch kolaps hrozí.

Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva podľa agentúry AFP navštívil zasiahnutú oblasť, aby miestnych obyvateľov uistil, že dostanú federálnu pomoc. Armáda okamžite vyšle vyše 600 vojakov.

Guvernér Eduardo Leite vyhlásil, že najjužnejší brazílsky štát na hraniciach s Argentínou a Uruguajom potrebuje najmä techniku. Vo svojom prejave konkrétne zmienil hlavne lietadlá a vrtuľníky.

 

Môže za to El Niño

„S najhlbším zármutkom som nútený povedať, že obetí bude pribúdať,“ povedal Leite, ktorý situáciu označil za katastrofu nevídaných rozmerov. Svoje domovy zatiaľ muselo opustiť najmenej 10-tisíc ľudí, ale odhady britskej stanice BBC hovoria až o 15-tisícoch.

Aby toho nebolo málo, najmenej 500 tisíc ľudí nemá aktuálne prístup k elektrine a pitnej vode. Kvôli veľkej vode sa pretrhla priehrada pri vodnej elektrárni pri meste Bento Gonçalves a obyvatelia blízkeho okolia boli evakuovaní. Vysoké hladiny riek ohrozujú aj ďalšie štyri priehrady v oblasti.

Brazílsky národný meteorologický ústav pripisuje zvýšenú intenzitu a početnosť zrážok vplyvu klimatického javu El Niño, ktorého súčasná fáza začala v polovici roku 2023 a môže trvať aj tento mesiac. Fenomén dočasne ohrieva časti Tichého oceánu a ovplyvňuje počasie po celom svete. Svoju rolu hrá aj pomerne silný vietor na dané obdobie.

V niektorých miestach je situácia natoľko vážna, že vrtuľníky tu ani nemôžu pristáť, aby evakuovali miestnych. Napríklad v meste Candelária je situácia už tak kritická, že obyvatelia mesta okupujú strechy svojich domovov, pretože tie sú už plné vody.

 

Brazílski meteorológovia navyše odhadujú, že čoskoro dôjde ešte na ďalšie dažde. Tie situáciu môžu ešte viac zhoršiť. Situáciu v krajine budeme sledovať aj v našom spravodajstve

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd