Bublať to nad Slovenskom bude naďalej. Búrok sa ešte nezbavíme

Peter Minárik

Búrky počas dnešného dňa zasiahli už niekoľko oblastí, pričom aktuálne sa veľmi pomaly presúvajú smerom k západu. Najbúrlivejšie bude v nadchádzajúcich minútach predovšetkým v okolí Žiliny, no búrok sa nezbavíme ani počas zajtrajšieho dňa.

Slovensko opäť sužuje vlna búrlivého počasia. Zatiaľ čo včera sa búrky vyskytli predovšetkým na západnom Slovensku, tak dnes boli sústredené v oblasti stredného a čiastočne aj východného Slovenska. Neboli však príliš nebezpečné a nepriniesli ani výraznejšie úhrny. Na našom území udrelo okolo 2500 bleskov, pričom ako môžete vidieť, tak najviac bleskov udrelo v Žilinskom a v Banskobystrickom kraji, kde boli búrky najvýraznejšie.

zaznamenané blesky nad našim územím
zaznamenané blesky nad našim územím, zdroj: blesky.bourky.cz
 

Počasie aj naďalej ovplyvňuje oblasť nižšieho tlaku vzduchu, ktorá prináša teplý a vlhký vzduch, ktorý sa počas dňa labilizuje a v tomto vzduchu sa tvoria spomínané prehánky. Takáto situácia sa vyskytuje už štrnásty deň a pred nami je pätnásty deň.

Búrky aj vo štvrtok

Počas zajtrajšieho dňa nás čaká veľmi podobná situácia, akú sme zažívali aj počas stredy. V rámci orografiu bude nad našou oblasťou rásť kopovitá oblačnosť, z ktorej sa postupne sformujú prehánky a búrky.

Prvé búrky sa na našom území začnú tvoriť už krátko popoludní a to predovšetkým nad stredným a čiastočne aj nad východným Slovenskom. Búrky budú opäť sústredené predovšetkým na horské oblasti.

Opäť si treba dať pozor na výskyt početných búrok, ktoré môžu spôsobiť lokálne problémy a to predovšetkým v oblastiach, kde budú búrky stacionárnejšie. Viac o situácii v jednotlivých okresoch nájdete TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd