Bude ešte chladnejšie. ARKTICKÝ vzduch prinesie nasledujúce hodiny také teploty, aké sme tu ešte nemali

Bude ešte chladnejšie. ARKTICKÝ vzduch prinesie nasledujúce hodiny také teploty, aké sme tu ešte nemali
Peter Minárik

Nad naše územie sa začína natláčať studený, pôvodom arktický vzduch, v dôsledku ktorého klesajú teploty výrazne nadol. Pred nami sú veľmi chladné hodiny. Teploty budú také nízke, aké sme v niektorých oblastiach túto zimu ešte nemali

Počasie prináša na naše územie obrat o 180 stupňov. Prakticky od Vianoc sme na našom území zažívali mimoriadne teplé počasie, ktoré prinášalo teploty, ktoré boli aj o 10 °C vyššie, ako je dlhodobý teplotný normál.

Počas uplynulej noci však začalo dochádzať k zmene. Nad našu oblasť sa začala nasúvať veľmi chladná vzduchová hmota, ktorá sa už niekoľko dní kumulovala nad severnou Európou, kde prinášala extrémne mrazy.

Táto mimoriadne chladná vzduchová hmota sa začala natláčať nad naše územie, avšak nedostala sa zatiaľ všade. Vzduch je totiž chladný, a tak klesá k zemi. Jeho rozlievaniu po Slovensku bránia hory. Preto sa aktuálne ochladilo len na severe, na krajnom západe a na východe. Aj tu sa však nájdu kotliny, kde je oveľa teplejšie, ako v susednej lokalite. 

Studený vzduch sa zatiaľ nedostal alebo sa ťažšie dostáva na východ Podunajskej nížiny a do Banskobystrického kraja. Tu sa ochladí až počas noci.

Pred nami sú chladné noci

Už nadchádzajúca noc bude na Slovensku veľmi chladná. Teploty na väčšine územia budú klesať pod bod mrazu.

Najchladnejšia bude na severe Slovenska, v Žilinskom a v Prešovskom kraji, kde by mohli teploty poklesnúť aj k -15 °C.

očakávané minimálne teploty počas nasledujúcej noci
očakávané minimálne teploty počas nasledujúcej noci

Bude to však ešte nič v porovnaní s nocou z pondelka na utorok. Na našom území sa totiž začne vyjasňovať, utíši sa vietor a to môže na sever Slovenska priniesť teploty, ktoré budú klesať aj pod -20 °C.

Hrozí arktický deň

Pondelok prinesie na naše územie mimoriadne nízke teploty. Na takmer celom území bude mrznúť, pričom veľmi chladno bude aj v Bratislave, kde sa teplota bude pohybovať len okolo -5 °C, či na východe, kde bude aj pod -5 °C. Najteplejšie bude naďalej v Banskobystrickom kraji.

očakávané maximálne teploty počas pondelka
očakávané maximálne teploty počas pondelka

Obzvlášť chladno bude v severných regiónoch Slovenska, kde dokonca môžeme zaznamenať výskyt arktického dňa. Ide o deň, počas ktorého nevystúpi maximálna denná teplota nad -10 °C.

Na Slovensku tak bude v nadchádzajúcich hodinách mimoriadne chladno a zažijeme teploty, ktoré sme túto zimu ešte nemali. Milovníkov zimného počasia potešia správy, že chladné počasie sa na Slovensku udrží niekoľko dní. Vývoj deň po dni si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd