Bude teplejšie a teplejšie. Tieto miesta sú najviac ohrozené horúčavami

Veronika Salayová

Globálne otepľovanie je známy fakt − každý rok dvihne teploty na našej planéte o kúsok viac. Niektoré miesta na Zemi sú ohrozené horúčavami oveľa viac, a to priam fatálne. O ktoré miesta ide? 

Vedci prišli s novou prognózou ohľadom miest, ktoré sú najviac ohrozené bezprecedentnými horúčavami. Britskí odborníci analyzovali údaje o teplotách Zeme za posledných 60 rokov, aby posúdili pravdepodobnosť extrémnych vĺn horúčav pomocou rôznych klimatických modelov.

Výsledky tohto nového výskumu zverejnili tento týždeň vo vedeckom časopise Nature. Na základe týchto štúdií boli identifikované „horúce miesta“ – miesta, kde je riziko bezprecedentne vysokých teplôt najvyššie.

Ide o tieto štáty: Afganistane, Papua Nová Guinea, Guatemale, Honduras a Nikaragua. Tieto miesta sú zároveň mimoriadne zraniteľné voči takýmto extrémnym poveternostným javom v dôsledku rýchlo rastúcej populácie a obmedzeného prístupu k zdravotnej starostlivosti a elektrickej energii.

Najväčšia hrozba horúčav sa podľa odborníkov bude týkať Afganistanu, pričom táto krajina navyše čelí aj veľkým sociálnym a ekonomickým problémom.

Vedci tiež zdôrazňujú, že zoči-voči vlnám extrémnych teplôt spôsobených klimatickými zmenami nikde nie je bezpečne.

Výnimkou nie je ani Európa

Takmer všetky regióny sveta sú vystavené vysokému riziku vĺn horúčav, vrátane Číny a európskych krajín ako Nemecko či Belgicko, varujú odborníci.

Ako upozorňujú vedci, extrémne vlny horúčav majú rôzne nebezpečné následky. Spôsobujú zhoršenie kvality ovzdušia, zosilňujú suchá, zvyšujú riziko požiarov a vážnych porúch infraštruktúry.

Vlny horúčav sú tiež jednou z najsmrteľnejších prírodných katastrof pre ľudí. Keď telesná teplota u ľudí začne presahovať +40 °C, môže dôjsť k poškodeniu ľudského mozgu, srdca, obličiek a svalov, čo vedie k vážnym komplikáciám, a dokonca aj k smrti.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd